Review: Vaneese Thomas – Fight The Good Fight

 

Vaneese Thomas - Fight The Good Fight

Vaneese Thomas – Fight The Good Fight
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik zit al een hele tijd heerlijk na te genieten van het negende album van zangeres Vaneese Thomas. Zij is de dochter van soul legende Rufus Thomas en de zus van de al even legendarische soulzangeres Carla Thomas.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vaneese’s nieuwe album gevuld met soulmuziek. Heerlijk ouderwetse soulmuziek waarin de zeer diepe en krachtige stem van Vaneese floreert. Een stem waarin je ook de nodige gospelkracht tegenkomt.

Op haar nieuwe album wordt Vaneese bijgestaan door ondermeer gitarist Scott Sharrard (Gregg Allman), The Memphis Horns, de banjo van Peter Calo en drummer Shawn Pelton.

Het album gaat direct op een prima wijze van start met het loom groovende Raise The Alarm. Een nummer met een haast Hi-achtig geluid en met een zacht priemende bluesgitaar.

Same Blood Same Bone is een voorbeeld van een “ouderwetse” diepe soulballad. Een nummer van een Mavis Staples-achtige kwaliteit. Dat geldt ook voor het al even diepe ‘Till I See You Again. Rosalee swingt luchtig en vermengt soul, gospel en Americana onder meer door het gebruik van de banjo van Peter Calo en een bluesy slidegitaar.

I’m Movin’ On is een zeer krachtig stuwende soulbluesnummer met Vaneese in vocale topvorm en een snijdende slidegitaar. When I’ve Had A Few groovet broeierig traag met de vurige bijtende gitaar van Scott Sharrard. In het opgewekte He’s A Winner wordt de soul opnieuw met Americana invloeden vermengd. Een nummer met een zeer krachtig refrein. De Americana invloeden zijn ook in het zacht wiegende Fight The Good Fight terug te horen.

De zachte en dromerige soulballad Lost In The Wilderness sluit het album af.

Een album waarop Vaneese Thomas nogmaals bewijst dat zij tot de top van de hedendaagse soul behoort!

Tracks:
01. Raise The Alarm
02. Same Blood Same Bone
03. Rosalee
04. I’m Movin’ On
05. Time To Go Home
06. When I’ve Had A Few
07. Bad Man
08. Blue
09. ’Till I See You Again
10. He’s A Winner
11. Fight The Good Fight
12. Lost In The Wilderness

Website: http://vaneesethomas.com/