Review: Van Wyck – The Epic Tale Of The Stranded Man

 

Van Wyck - The Epic Tale Of The Stranded Man

Van Wyck – The Epic Tale Of The Stranded Man
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Excelsior Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Sinds haar debuut in 2018 heeft de Amsterdamse singer-songwriter Van Wyck (=Christine Oele) een cult status opgebouwd in o.a. de USA, Canada en Frankrijk. En verwonderlijk vind ik dat niet aangezien Van Wyck met haar bij vlagen donkere folky muziek zowel fans van Suzanne Vega als van P.J. Harvey kan aanspreken.

Haar nieuwste album, ‘The Epic Tale Of The Stranded Man’, gaat over een man, die aanspoelt op een wonderlijk eiland en niet meer weet wie hij is. Hij wordt daar opgevangen en geholpen door een op het eiland woonachtige dame.

Het verhaal wordt muzikaal vorm gegeven door de intieme warme stem van Van Wyck, die afwisselend getergd en breekbaar zacht klinkt. Daarnaast krijgt Van Wyck hulp van Reyer Zwart (gitaar, keyboards), Rowin Tettero (drums), J.P. Hoekstra (elektrische en akoestische gitaar) en een strijkerskwartet.

Het album opent met The Stranded Man. Een stemmig folky nummer met de melancholieke strijkers in een belangrijke rol. De intieme fluwelen stem van Van Wyck en de zacht galmende gitaar zorgen voor een Leonard Cohen-achtig muzikaal decor.

Het intieme en indringende I Was Innocent gaat meer de donkere kant van PJ Harvey op. In het intiem sprankelende Maybe, Maybe Not is een vroeg 70’s folky geluid te horen.

Vervolgens is The Havoc Wreaker is een broeierig stuwend nummer met een geluid waarin de riffs aan Ohio van Crosby Stills Nash & Young doen denken.

Op sommige nummers klinkt Van Wyck behoorlijk donker zoals in het sluipende Pond Door Dwellers met Neil Young-achtig gitaarwerk en de donkere ballad Ciceline, die een Peaky Blinders-achtige sfeer oproept.

De meer intiemere kant van Van Wyck is te vinden in het zeer breekbare Seaweed Seller en de intieme Americana van The Smiling Prophet.

Het warme en romantische Lola With The Light Eyes is voor mij, mede door de Leonard Cohen sfeer en de stemmige strijkers, het mooiste nummer van dit album.

Album nummer vier van Van Wyck bewijst dat ze haar cultstatus sowieso dik verdient maar ook dat zij nu echt wel eens wereldwijd op grote schaal mag doorbreken.

Tracks:
01. The Stranded Man
02. I Was Innocent
03. Maybe, Maybe Not
04. The Havoc Wreaker
05.Seaweed Seller
06. Pond Floor Dwellers
07. The Dragon
08. Ciceline
09. The Smiling Prophet
10. Lola With The Light Eyes
11. The Way Out
12. My Baby Rides A Dark Horse

Website: https://www.vanwyck.nl/home