Review: Van Morrison – What’s It Gonna Take?

 

Van Morrison - What's It Gonna Take

Van Morrison – What’s It Gonna Take?
Format: CD – LP – Digital / Label: Virgin Music
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

De ‘Belfast Cowboy’ blijft toch maar steeds weer verbazen. Op de website van Van Morrison staat letterlijk genoteerd dat zijn werkethos voorligt op menig jongere artiest. Nu zijn er inderdaad maar weinig artiesten van zijn generatie die anno 2022 hun 43ste album afleveren. Maar toch! De claim voelt een beetje dwingend.       

De hoes biedt een redelijke hint wat hij qua thematiek op het album zal bezingen. De afbeelding, een nadrukkelijke verbeelding van de gewone man en vrouw wiens leven gecontroleerd wordt door hogere, onduidelijke machten. Thematiek die met name in de eerste helft van het album terugkomt.

Uiteraard staat het de man vrij om te zingen over hetgeen hem bezig houdt maar verveling en een lichte irritatie bij de luisteraar ligt nu op de loer. Insinuaties over Prins Charles en het ‘World Economic Forum’ maken toch geen hele soepele refreinen. Tegelijkertijd waar vorige albums nog het predicaat gezapig kregen is dit nu absoluut niet het geval. De zanger heeft een mening en dat zul je als luisteraar ondergaan!  

De tweede helft van het album is veel vrolijker en swingend. Thematisch toont hij zich hier ook een man met een mening die zijn eigen pad wil kiezen. Maar qua bewoording is dit veel neutraler en dus ook meer of makkelijker genietbaar. De nummers Pretending of Nervous Breakdown passen in hun jazz, blues jasje best naast krakers uit het verleden.        

Eigenlijk kan er met dit album niet anders worden geconcludeerd dat Van Morrison een artiest is die goed gedijt bij enige mate van strijd of weerstand. Een goed voorbeeld uit zijn werk is het bekende ‘No Guru, No Method, No Teacher’. Ook toen wilde hij zijn onafhankelijkheid markeren middels een duidelijk statement.

Ongeacht met wie of waarover hij de strijd aangaat juist dan lijkt hij een ander soort muziek af te leveren. De vraag hoe hier mee om te gaan ligt dus bij de fan zelf.  

Tracks:
01. Dangerous
02. What’s It Gonna Take?
03. Fighting Back Is the New Normal
04. Fodder for the Masses
05. Can’t Go On This Way
06. Sometimes It’s Just Blah Blah Blah
07. Money from America
08. Not Seeking Approval
09. Damage and Recovery
10. Nervous Breakdown
11. Absolutely Positively the Most
12. I Ain’t No Celebrity
13. Stage Name
14. Fear and Self Loathing in Las Vegas
15. Pretending

Website: https://www.vanmorrison.com/