Review: Valerie June – Under Cover

 

Valerie June - Under Cover

Valerie June – Under Cover
Format: CD Vinyl LP – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Om met een EP geheel gevuld met covers weg te komen moet je wel met iets speciaals aankomen. En dat is precies wat singer-songwriter Valerie June uit Tennessee heeft gedaan. Acht covers, de één iets bekender dan de ander, die vooral door het heel aparte stemgeluid van Valerie een ander gezicht hebben gekregen.

Valerie begint met een cover van Nick Drake’s Pink Moon. Een cover die in een weldadig romig jazz jasje is gestoken met een zeer romig geluid. Valerie’s snerpende en bedwelmende zang geven deze cover iets speciaals.

Fade Into You van Mazzy Star is een iets minder bekend nummer. Hier is sprake van een zacht zwevende cover met  Valerie’s krachtig snerpende zang en de intiem huilende pedal steel van Dan Lead. Ook Look At Miss Ohio van Gillian Welch zal niet bij iedereen bekend zijn. Ook hier speelt de pedal steel een voorname rol in een intiem deinende cover.

Je moet van goede huize komen om van John Lennon’s klassieker Imagine nog iets aparts te maken. En dat lukt Valerie doordat het nummer een intiem zwevend, en groovend, geluid heeft gekregen waarin Valerie’s zang dit keer heerlijk dromerig klinkt.

Joe South’s Don’t It Make You Want To Go Home klinkt broeierig en intiem met Valerie’s kermende zang en de uitbundige blazers Victor Sawyer (trombone) en Paul McKinney (trompet). Valerie klinkt fel in de deinende countryrock cover van Bob Dylan’s Tonight I’ll Be Staying Here With You.

De hoogtepunten zijn de zeer breekbare en indringende pianoballads Godspeed (Frank Ocean) en Into My Arms (Nick Cave).

Valerie June is er op deze EP in geslaagd om een achttal zeer avontuurlijke covers af te leveren.

Tracks:
01. Pink Moon
02. Fade Into You
03. Look At Miss Ohio
04. Godspeed
05. Imagine
06. Don’t It Make You Want To Go Home
07. Tonight I’ll Be Staying Here With You
08. Into My Arms

Website: https://valeriejune.com/