Review: Val Starr And The Blues Rocket – To The Blues And Back Again

 

Val Starr & The Blues Rocket - To The Blues And Back Again

Val Starr And The Blues Rocket – To The Blues And Back Again
Format: CD – Digital / Sandwich Factory Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Bij de recensie van het vorige album van Val Starr & The Blues Rocket uit Sacramento,CA, sprak ikde hoop uit dat zangeres-gitariste Val Starr op een volgend album haar haren vaker los zou gooien hetgeen wellicht een wat rauwer bluesgeluid zou opleveren.

Naast Val bestaat de band uit echtgenoot John Ellis (gitaar, bas), Frankie Munz (harmonica), Pamela Charlles Arthur (keyboards), Kirk Hooper (drums), gitaristen Timothy Brisson, Satephen Kimball en Dave Segal , Darrell Lee Echols (drums), Marty Deradoorian (saxofoon), Saxophone Tot (saxofoon) en gastgitarist B. Christopher.

Net zoals op het vorige album houdt deze band zich bezig met verzorgde blues met het hier en daar wat funky grooves. Val Starr zingt op een zeer galmende” wijze en dat gaat de muziek af en toe in de weg zitten doordat het galmen een ietwat vertragende werking heeft op de op zich prima nummers.

Geopend wordt met de lome shuffle Been To The Blues And Back Again waarin gitarist Timothy Brisson voor het eerst (en niet voor het laatst) opvalt met zijn priemende gitaarspel naast de kreunende harmonica van Frankie Munz. Bitter Pill is een op zich aangenaam deinende bluesballad waarin de galmende zang van Val voor het eerst opvalt. Echtgenoot John Ellis zorgt voor een rauwe rand met zijn snerpende gitaarspel.

Er staan genoeg lekkere nummers op dit album zoals de jazzy swinger Gratitude Is The Best Cure For The Blues met een hoofdrol voor de swingende piano van Pamela Charlles Arthur en het countrypop-achtige Worn Down Blues met de boppende twanggitaar van Dave Segal.
Voorbeelden van de wat rauwere nummers zijn het broeierig schurende Bluesin’ en het zacht stuwende Big City Blues (Rescue Me).

Nogmaals, het geluid van Val Starr & The Blues Rocket is op dit album best wel aangenaam en verzorgd. Toch hoop ik dat Val op een volgend album meer het rauwe achterste van haar tong laat horen en het gegalm iets meer achterwege laat.

Tracks:
01. Been To The Blues And Back Again
02. Bitter Pill
03. Take A Stand
04. If You Don’t Blues It, You ‘ll Lose It
05. Gratitude Is The Best Cure For The Blues
06. Ask Me No Questions
07. The Blues That Move Me
08. Bluesin’
09. Worn Down Blues
10. Patience
11. Move Over Baby
12. Big City Blues (Rescue Me)
13. Did You Ever Notice

Website: https://www.valstarrandthebluesrocket.com/home