Review: US Rails – Live For Another Day

 

US Rails - Live For Another Day

US Rails – Live For Another Day
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blue Rose Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ongelooflijk! De Amerikaanse band US Rails bestaat al bijna 22 jaar en toch is deze band bij ons nog steeds geen gevestigde naam in het rootsrock genre. Dat moet met hun zesde album ‘Live For Another Day’ dan toch maar eens gaan veranderen want de band toont met dit album aan dat ze zowel fel kunnen rocken als intiem deinend kunnen klinken.

De band bestaat uit Ben Arnold (zang, piano, keyboards, gitaar), die al toen soloalbums achter zijn naam heeft staan, Scott Bricklin (zang, gitaar, bas, keyboards), die ook al de nodige soloalbums opnam, Tom Gillam (gitaar, slidegitaar, zang), met negen soloalbums en Matt Muir (drums, percussie, zang).

Het openingsnummer van het album, Live For Another Day, is Rootsrock van het warme intieme soort in een ontspannen deinend nummer met ook ruimte voor krachtige gitaarriffs. De rock kant van de band is te horen in het hoekige en stuwende Can’t Let It Go waarin Tom Petty invloeden verpakt worden in een powerpop-achtige energie.

Ook Too Much Is Never Enough is een rocker. Een vlammende rocker met zowel Black Crowes als Mott The Hoople invloeden met een smerig raggend resultaat. Met de melodieuze rocker Walk Away keert de band terug naar hun intiemere kant. Een nummer met prima meerstemmige zang. Ook het deinende What Did I Do klinkt intiem en breekbaar.

Warm groovende funky countryrock is te horen in No Better Love met een heerlijke weemoedige pedal steel. De invloed van Tom Petty is overduidelijk aanwezig in Feels Like A Heartache. Overigens op een totaal niet storende wijze in een broeierig weemoedig nummer. The Road To Hell opent met Gliterband achtige drums om daarna verder te gaan als een grimmige rocker. De zang in de afsluiter, End Of Time, deed mij erg aan Paul Weller denken. Eem dromerige zacht rockende rootsrocker.

Laat deze kans niet aan je voorbij gaan en haal dit uitstekende rootsrock album van US Rails gauw in huis!

Tracks:
01. Live For Another Day
02. Can’t Let It Go
03. Too Much Is Never Enough
04. Walk Away
05. What Did I Do
06. No Better Love
07. Feels Like A Heartache
08. Lay Your Head On Me
09. The Road To Hell
10. End Of Time

Website: https://theusrails.com/home