Review: Uriah Heep – Chaos & Colour

 

Uriah Heep - Chaos & Colour

Uriah Heep – Chaos & Colour
Format: CD – LP – Digital / Label: Silver Lining Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

In 2019 vierde Uriah Heep haar vijftigjarig bestaan en ook het vijftigjarig lidmaatschap van gitarist Mick Box, want hij is het enig overgebleven originele lid. Inmiddels is zanger Bernie Shaw al weer sinds 1995 aan boord van het hardrockicoon, maakt toetsenist Phil Lanzon vanaf 1986 deel uit van Heep en wordt de band anno 2023 gecompleteerd door Davey Rimmer (bas, zang) en drummer Russell Gilbrook.

‘Chaos & Colour’ is het 25e studioalbum van de hardrockpioniers en mag zich verheugen in positieve recensies. Niet meer dan terecht want het bijna een uur klokkende album staat vol sterke composities die geen slecht figuur zouden slaan op de albums uit de hoogtijdagen van de band in de jaren zeventig.

Nummers met heerlijk gitaarwerk van de ondertussen 75-jarige Box maar ook met stevige inbreng van toetsenist Lanzon en vocalist Shaw die bewijst nog steeds een prima vervanger voor David Byron te zijn; sluit je ogen en de overeenkomsten tussen Byron en Shaw zijn voelbaar.

Het openingskwartet zet de toon met veelal vintage Heep en ook Golden Light wordt beloond met een aanstekelijk refrein. One Nation, One Sun is een fijne, prachtig meerstemmig gebrachte ballad, You’ll Never Be Alone wordt ondergedompeld in een lekker symfosausje en het langste nummer, Freedom To Be Free, is ondanks de acht minuten voorbij voordat je er erg in hebt.

Afsluiter Closer To Your Dreams lijkt met zijn Ken Hensley-orgeltje wel erg veel op hun grootste Nederlandse hit Easy Livin’. Op naar de volgende vijftig jaar is te veel van het goede, maar in deze vorm kan Uriah Heep met gerust hart naar de toekomst kijken.

Wil je de mannen live aanschouwen, dan is een ritje richting Duitsland nodig, waar de groep nog altijd ongemeen populair is. Daar treedt het gezelschap op tijdens “Rock Meets Classic Tour”.

Tracks:
01. Save Me Tonight
02. Silver Sunlight
03. Hail The Sunrise
04. Age Of Changes
05. Hurricane
06. One Nation, One Sun
07. Golden Light
08. You’ll Never Be Alone
09. Fly Like An Eagle
10. Freedom To Be Free
11. Closer To Your Dreams

Website: http://www.uriah-heep.com/