Review: Until The Sun – Enchantment

 

Until The Sun - Enchantment

Until The Sun – Enchantment
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Jelle Edelenbosch

Voer voor gitaarliefhebbers en van de gloedvolle stem van Alyssa Swartz, mits ze niet de vocale randjes opzoekt. Het nieuwe album ‘Enchantment’ van Until the Sun heeft diverse luistersessies nodig en dan komen er enkele parels boven, waaronder het aanstekelijke ’Broken Masterpiece’.

De plaat kreeg als beschrijving ’psychedelisch blues rock, conceptalbum dat het geluid en de blues rockmuziek in het midden tot eind van de jaren 60 probeert te vangen’. Dat wordt gedeeltelijk waargemaakt. Zo is de cover van Hound Dog, hoe anders deze versie ook is, eigenlijk overbodig. Dan liever een eigen compositie van het Amerikaanse vijftal.

De groep bestaat verder uit Brandon Teskey, gitaar, Chris Tex, drums, David Raymer, basgitaar en Michael Young, toetsen. Het 1 minuut durende ’Enchantment (part 1) zet de betoverende toon. Een opmerkelijk en inventief begin van de cd met zelfs ’blikken’ geluiden alsof er een hartonderzoek gaande is.

Grimmige zang
Your Well doet de titel eer aan, want wat een smakelijk gitaarspel van Teskey, de bron in de vorm van de vette bas van Raymer en ingetogen soms grimmige zang van Swartz. Zo klinkt haar stem op zijn best en doet dat ook in All Over Again, een B.B. King cover. Wat kan ze haar stembanden laten trillen. De gitaarsolo is genieten en weg zwijmelen.

De plaat herbergt vele stijlen. Het funky Dancing On The Floor spreekt me minder aan. Dat wordt meteen goedgemaakt door Broken Masterpiece. Een depressief blues nummer met die klaaglijke en toch ook hoopvolle stem. Swartz gaat helemaal los en dit is zo’n nummer dat in je gedachten blijft hangen.

Pure blues-rock
Dragon Below is van dik hout zegt men planken. Puike pure blues-rock. Alleen het praten aan het eind van het nummer hadden ze beter anders kunnen invullen. Ook elders op de plaat enkele praatpartijen. Jammer.

Death in Disguise stond al op een live album en nu is er de studioversie. De doorvlochten baspartij is opvallend. Helaas forceert de zangeres hier bijna haar stem waardoor het ’over the top’ wordt.

Subliem gitaarwerk
Animal Within heeft een upbeat tempo met opnieuw subliem gitaarwerk van Teskey. Voor mij de vaandeldrager van Until the Sun. Seek The Sunshine is weer een slow blues. Groovin’ een heuse blues shuffle met een kenmerkende basis die de schreeuwerige uithalen niet nodig heeft.

Afsluiter Ghost In The Prayer is een juweel. Psychedelisch met gebruik van sitar. Swartz benut haar stem op de beste manier. Een genot om te horen. Voeg daarbij een zweverige gitaarsolo en je waant je in een andere wereld. Enchantment (Part 3) klinkt tot besluit en voelt als een nieuw en aangenaam begin.

Tracks:
01 – Enchantment , Pt. 1
02 – Your Well
03 – All Over Again
04 – Dancing On The Floor
05 – Broken Masterpiece
06 – Dragon Below
07 – Death In Disguise
08 – Enchantment , Pt. 2
09 – Hound Dog
10 – Animal Within
11 – Seek The Sunshine
12 – Groovin’
13 – Space For Leaving
14 – Ghost In The Prayer

Website: https://untilthesun.com/home