Review: Umberto Porcaro – Take Me Home

 

Umberto Porcaro - Take Me Home

Umberto Porcaro – Take Me Home
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Epops Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is voor de liefhebbers van de gitaar blues een goede zaak dat er steeds meer prima gitaristen uit Europa afkomstig zijn. Neem nu de Italiaanse Umberto Porcaro uit Sicilië. Hij was al eerder actief met zijn band Roller Coaster en op een album van het Italiaanse Voodoo Bros. En nu komt hij met een heerlijk soloalbum.

Heerlijk omdat het album gevuld is met zeer aangename soulblues en omdat Umberto is zeer krachtige gitarist blijkt te zijn met een scherp bijtend geluid. Daarnaast beschikt hij ook nog eens over een zeer soulvol, doorleefd, stemgeluid.

Op zijn nieuwe album wordt Umberto bijgestaan door Federico Patarnello (drums), Stanley Sargeant (bas), Giullio Compagnolo (Hammondorgel), Marco Pandolfi (harmonica) en Moreno Buttinar (drums).

Daarnaast treden er twee gastmuzikanten aan. De eerste is gitarist-zanger Lurrie Bell, die te horen is in It’s My Pleasure To Play The Blues. Een soepel swingende shuffle waarin Lurrie bijtend dueleert met Umberto en waarin zijn gebroken stemgeluid prima uitkomt.

De tweede gast is gitarist Anson Funderburgh, die al priemend te horen is in de lome shuffle Cool World.

Zoals gezegd speelt de soulblues een grote rol op dit album. Zo is Out Of The Storm een luie sfeervolle soulblues met warm gitaarspel van Umberto en een glansrol voor het Hammondorgel van Giullio Compagnolo. Bring Me Down is een dromerige soulblues ballad met prima intieme zang van Umberto.

Love Is Risin’ is daarna een luchtig huppelende soulblues met melancholie gitaarwerk. Don’t Push Me gaat meer de energiek groovende kant op gevolgd door het donkere en broeierig bonkende Rollin’ Down Below met de schurende harmonica van Marco Pandolfi.

Het album wordt instrumentaal afgesloten met de deinende orgeljazz van Mountain Cheese met uiteraard een grote rol voor het Hammondorgel en de warme jazzgitaar van Umberto.

Dit nieuwe, zeer aangename, album van Umberto Porcaro zal de gitaarblues liefhebbers onder ons veel plezier bezorgen!

Tracks:
01. Run Into My World
02. Out Of The Storm
03. It’s My Pleasure To Play The Blues (Feat. Lurrie Bell)
04. Bring Me Down
05. Love Is Risin’
06. You Was
07. Take Me Home
08. Cool World (Feat. Anson Funderburgh)
09. Don’t Push Me
10. Rollin Down Below
11. Moutain Cheese

Website: https://www.facebook.com/umberto.porcaro