Review: U2 – Terug In Berlijn

 

U2 - Terug In Berlijn

U2 – Terug In Berlijn
Door Dirk Timmerman & Tilo Schmied
Uitgeverij Unieboek het Spectrum
Uitvoering: paperback
ISBN 9789000392735 / NUR 666
Aantal pagina’s 216

Tekst: Harry Pater

Dit boek is een terugblik op U2’s legendarische album ‘Achtung Baby’, dat indertijd in het in 1989 verenigde Berlijn werd opgenomen

Begin jaren negentig vond de Ierse rockband U2 zichzelf opnieuw uit met de release van hun inmiddels legendarische album Achtung Baby en de daaropvolgende, niet minder legendarische, ZOO TV Tour. De basis hiervoor werd gelegd in Berlijn, dat in de jaren na de val van de Muur het epicentrum was van de Duitse hereniging. Meer dan dertig jaar later wordt Achtung Baby nog altijd gezien als een van de beste albums aller tijden en heeft de band zowel het album als de tour nieuw leven ingeblazen met een reeks grensverleggende shows in Las Vegas: U2:UV.

In dit boek verzamelden de Belgische Dirk Timmerman en Duitse Thilo Schmied (hij verzorgde de eerder verschenen Duitstalige versie) de verhalen en beelden van toen en nu. Aan de hand van herinneringen en anekdotes van fans van over de hele wereld nemen ze ons mee naar de jaren negentig, waarin U2 onverwacht een compleet nieuw geluid liet horen. Ook reizen we af naar de plek waar belangrijke delen van het ‘Achtung Baby’-album werden opgenomen: de legendarische Hansa Studios in Berlijn. En uiteraard mag de iconische Trabant niet in dit verhaal ontbreken. Tot slot nemen ze ons mee naar Las Vegas anno nu, waar de band opnieuw muziekgeschiedenis schrijft.

Speciaal voor de Nederlandse editie is er een hoofdstuk over de Achtung Baby-shows die U2 in 2023 en 2024 in speciaal gebouwde The Sphere in Las Vegas speelde/speelt. Tijdens die shows was de Nederlandse drummer Bram van den Berg, van de band Krezip, onderdeel van de band omdat Larry Mullen Jr wegens ziekte niet beschikbaar was.

Het boek ziet er mooi uit en is rijk geïllustreerd met wel heel veel foto’s, waarvan de meeste vrij klein zijn afgedrukt. Het is een voor de U2 fans een fantastisch lees- en bladerboek en ook voor verschillende muziekliefhebbers. Meer dan de helft bestaat uit herinneringen, anekdotes en belevenissen van veel fans, al valt het me wel op dat daar maar weinig Nederlanders tussen zitten! En eerlijk is eerlijk, lang niet al deze verhalen zijn de moeite van het lezen waard, maar dat is uiteraard vooral een kwestie van smaak. Maar de foto’s, o.m. ook van memorabilia, posters, stickers, tickets, pasjes én gemaakt voor, tijdens en na concerten zijn sowieso leuk om te bekijken. Het boek is ook zeker handig als je binnenkort een bezoek aan de Duitse hoofdstad gaat brengen. Onder leiding van Thilo Schmied kun je daar ook een rondleiding door de Hansa Studio krijgen.

Ikzelf zag U2 voor het eerst in Ahoy, tijdens twee concerten in januari 1990, dit waren inhaalconcerten omdat Bono zijn stem was kwijtgeraakt in, als ik het goed heb, de RAI in Amsterdam. Later zag ik de band in de ZOO TV tournee, ook in Ahoy en in mei 1993 had ik het geluk dat ik een fotopas had bij een van de Kuipconcerten van de ZOOROPA tournee. Dat was een geweldige ervaring om zó dichtbij de band te mogen staan en fotograferen. Heb dan ook verschillende rolletjes volgeschoten, want digitale fotografie daar hadden we nog nooit van gehoord! Op een gegeven moment kwam Bono met een kleine videocamera in zijn hand op mij af en pakte mijn medium-telelens vast, maar ik liet niet los en bleef door fotograferen! In de jaren erna heb ik meerdere tournees van de band bezocht en in 2001 mocht ik opnieuw met fotopas fotograferen in het Gelre Dome in Arnhem. Toen het concert begon stond Anton Corbijn naast me te fotograferen, maar opeens was hij weg… even later zag ik hem OP het podium staan fotograferen… hij had uiteraard een AAA pasje!

Het tweede deel van het boek gaat over de opnamen van ‘Achtung Baby’ in Berlijn en daarna over de beide wereldtournees. Het laatste gedeelte behandelt, zoals in het begin al werd genoemd, de concerten in Las Vegas, waar de U2:UV Achtung Baby concerten werden gehouden, met concertverslagen en ook nu weer veel foto’s.

Kortom: dit boek is ongetwijfeld een echt hebbeding voor de diehard U2 fans!

Website:
https://www.u2.com/
https://www.spectrumboeken.nl/boeken

U2 - Achtung Baby