Review: Ty Segall – Hello, Hi

 

Ty Segall - Hello Hi

Ty Segall – Hello, Hi
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Drag City Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Al jaren levert Ty Segall uit Lagunqa Beach, Californië, het ene na het andere garagepunk album af. Op die albums is ook altijd ruimte voor een flinke dosis psychedelische rock. Op zijn nieuwe album gaat Ty nog een stapje verder. Het album is namelijk geheel gevuld met zeer intieme en breekbare psychedelische, folky, nummers waarin slechts af en toe ruimte is voor de fuzzgitaar.

Tijdens het beluisteren van het album bleef ik constant aan het concept album ‘S.F. Sorrow’ van The Pretty Things denken. Een album van de voormalige fuzzpunkers waarop ze ineens overstapten op zeer psychedelische semi-akoestische rock en waarop vooral de prachtige koortjes opvallen.

Die koortjes en dat geluid zijn volop aanwezig op Ty’s nieuwe album. Hij heet je in eerste instantie welkom met Good Morning. Een teer nummer met heerlijk zwevende gelaagde koortjes in een akoestische setting a la The Pretty Things of Syd Barrett.

De sfeer blijft zeer intiem in de akoestische psychedelische ballad Cement. De falsetto stem van Ty en de gelaagde koortjes maken dit nummer nog intiemer. De S.F. Sorrow invloeden zijn in het deinende Over overduidelijk aanwezig. De gelaagde koortjes van Ty vormen het intro van de hoekiger en heftige fuzzrocker Hello, Hi.

In de breekbare ballad Blue duikt, naast de eerder genoemde invloeden, ook het geluid van Marc Bolan (in zijn hippie periode) op, door de vibrerende zang van Ty. Ondanks de aanwezige fuzzgitaar blijft de ballad Looking At You intiem en breekbaar klinken.

Nog twee voorbeelden van de intieme en breekbare kant van Ty, de ballad Don’t Lie en het zeer fragiele Saturday Pt. 1. Saturday Pt. 2 heeft een hoger psychedelisch Syd Barrett gehalte en in dit nummer hoor je een fraaie free-jazz saxofoon.

Het album wordt al deinend afgesloten met het S.F. Sorrow achtige Distraction.

Het is goed om ook eens kennis te maken met de intiemere kant van Ty Segall. Dit album doet naar meer van deze kant verlangen.

Tracks:
01. Good Morning
02. Cement
03. Over
04. Hello, Hi
05. Blue
06. Looking At You
07. Don’t Lie
08. Saturday Pt. 1
09. Saturday Pt. 2
10. Distraction

Website: https://ty-segall.com/pages/home

17 augustus: Rapa Nui Zandvoort