Review: Ty Curtis – Ascendant Blues

 

Ty Curtis - Ascendant Blues

Ty Curtis – Ascendant Blues
Format: CD – Digital / Label: Deep Stone Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het lekkere aan de albums van zanger-gitarist Ty Curtis uit Portland is, dat je er zowel ongenadig harde en rauwe bluesrock als soulvolle en intieme nummers op tegenkomt.

Zo ook op zijn achtste album ‘Ascendant Blues’. Samen met Steve Kerin (keyboards), David Kahl (bas) en Richard Lawrence (drums) opent Ty het album met het zwaar dreunende Hey Now. Een nummer vol ongepolijst schurend gitaarwerk van Ty, zijn krachtige zang en de pompende harmonica van gast Hank Shreve.

Daarna volgt de lekker sompige shuffle What’s The Use. Werderom met een rauw schurend gitaargeluid van zowel Ty als gast Lloyd Jones.

Loose Ends is een mooi voorbeeld van de breekbare kant van Ty Curtis. Een breekbare bluesrockballad met het wijd uitwaaierend soulorgel van Steven McCoy en Ty’s hard huilende gitaar. Ook het landerige, semi-akoestische, Back To You klinkt zeer ontspannen, mede door de gemoedelijke harmonica van Hank Shreve.

Meer voorbeelden van de harde vlammende kant van Ty zijn het vlammende Treat Someone, de zeer rauwe en stomende bluesrocker So Far Gone en het op volle kracht pompende Cut And Run. Big Deal is vervolgens weer een melancholiek deinende bluesrockballad terwijl Wish You Well meer de intieme soulblues kant op gaat. De twee uitgerekte (extended) versies van Back To You en Hey Now voegen weinig toe aan de eerdere versies.

Het nieuwe album van Ty Curtis zal zowel de liefhebbers van ongepolijste bluesrock als liefhebbers van het meer intieme bluesrock werk zeker bevallen!

Tracks:
01. Hey Now
02. What’s The Use
03. Loose Ends
04. Back To You
05. Moving Forward
06. Treat Someone
07. So Far Gone
08. Big Deal
09. Cut And Run
10. Wish You Well
11. Back To You (Extended)
12. Hey Now (Extended)

Website: https://www.tycurtis.net/home