Review: Two Timer – The Gumbo Sessions

 

Two Timer - The Gumbo Sessions

Two Timer – The Gumbo Sessions
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Poolse Blues swingt de pan uit

Het uit Polen afkomstige kwartet Two Timer komt met hun nieuwe album ‘The Gumbo Sessions’ uitstekend voor de dag.

Het is de opvolger van het uit 2020 daterende ‘Live In The City’ waarop de heren al lieten horen dat ze live een feestje kunnen bouwen met hun rauwe aanpak, een stijl die ze zelf omschrijven als “Grunge Blues on Steroids” .

Sinds de oprichting, eind 2008 hebben de heren een aantal albums en een EP afgeleverd waarbij ze trouw blijven aan waar ze goed in zijn. Geen opsmuk of moeilijk gedoe om maar interessant over te komen…recht toe, recht aan en van dik hout zaagt men planken.

Zo ook op de nieuwste plaat ‘The Gumbo Sessions’. Opener Leo and Ellie heeft meteen de kenmerkende groove te pakken en wordt gedragen door de harmonica en de ondersteunende blazers zijn zeker van toegevoegde waarde.

Country Like Clint heeft alles in zich om als opener van een live set te dienen. De simpele maar aanstekelijke backbeat wordt voorzien van een smerige harmonica riff die later aangevuld wordt met subtiel gitaarwerk.

Een van de meest swingende nummers is het sterke Bakery. Wanneer je je ogen sluit kun je je goed voorstellen hoe dit uitgewerkt kan worden naar een live kraker inclusief de mogelijkheid om een publiek mee te laten brullen in het refrein. “We don’t want a piece of cake…We Want the Whole Bakery”. Ook hier geven de blazers het geheel een extra shwung die erg goed past en de harmonica solo is niet te versmaden.

Het hoogtepunt komt met het bijzonder knap opgebouwde Stones dat in het eerste deel vrij modern klinkt met wat toetsenwerk dat het zelfs een beetje soul meegeeft. Maar de introductie van de gitaar riff brengt de vuigheid weer terug en zorgt voor een verrassend fraai staaltje muziek.

Na het (in de positieve zin van het woord) rammelende en dampende materiaal is het met A Song for Daughters tijd voor een heerlijk rustig ingetogen nummer. De zachte ruis op de achtergrond, het subtiele gitaarspel en harmonicawerk staan dan misschien wel haaks op wat we op de eerdere twaalf nummers hoorde maar is wel erg lekker om mee af te sluiten.

‘The Gumbo Sessions’ is een lekker album geworden waarop weliswaar meer kanten van de heren te horen zijn, maar waar het eigen geluid ook zeker niet vergeten wordt. Een meer dan geslaagde toevoeging aan hun repertoire.

Tracks:
Tracklist:
01. Leo And Ellie
02. Country Like Clint
03. The Secret Sits
04. God Is A Woman
05. Crisis Of Faith
06. The Gumbo Sessions
07. Ignorance
08. Bakery
09. A Letter To A Friend
10. Stones
11. Slow Grow
12. Clayton McDonald Ford
13. A Song For Daughters

Band:
Piotr Gorzkowski: Vocals
Wojciech Rudzinski: Harp
Ernest Kataczynski: Guitars
Tukasz Rudnicki: Bass

Website: https://www.facebook.com/twotimerband