Review: Trouble Cats – Hard Facts & Poetry

 

Trouble Cats - Hard Facts & Poetry

Trouble Cats – Hard Facts & Poetry
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Trouble Cats is een Deense bluesband, die al in 1987 opgericht werd en nu hun vijfde album heeft uitgebracht. Op dat album is zeer goed te horen dat we hier met een doorgewinterde bluesband te maken hebben.

Henrik Hansen (zang, harmonica, accordeon), Martin Blom (gitaar, zang), Morten Brauner (bas) en Henrik Thorsen (drums) ontvingen dan ook niet voor niets de Danish Music Award!

Het album opent met de lui swingende funky blues Rock ‘n’ Roll Woman met het zeer rauwe en schroeiende harmonicawerk van Henrik Hansen en de priemende gitaar van Martin Blom. Dat harmonica- en (slide) gitaarspel is zeer kenmerkend voor het geluid van deTrouble Cats.

Zo is de kermende harmonica te horen in het intiem deinende Back To The Well waarin de band een aantal bluesnamen dropt onder het motto “what they did is what I need”. Hard Facts And Poetry is een stevig pompend bluesrocknummer met brandend slidewerk en de brullende harmonica van Henrik Hansen. Een nummer met flink wat Elmore James trekjes.

Na de losjes swingende shuffle What You Gonna Do is het de beurt aan de intieme, jazzy, shuffle A Boomer Gets The Blues. Oh Oh Oh is een luie shuffle met rauw schrapende slidegitaarspel en een weemoedig huilende harmonica. Who’s Behind The Wheel is een ongepolijste lome blues met gemeen bijtend gitaarwerk gevolgd door de broeierig stuwende blues van You Never Walk Alone.

De energieke rocker Somewhere Else The Sun Will Shine vertoont de nodige, en lekkere, Fabulous Thunderbirds trekjes.

De band sluit het album af met het instrumentale en luie Fair Game met het prima gitaarwerk van Martin Blom en de loeiende harmonica van Henrik Hansen wederom in de hoofdrol.

Opnieuw bewijst de Deense band Trouble Cats dat we hier te maken hebben met één van de lekkerste Europese bluesbands van dit moment!

Tracks:
01. Rock ‘n’ Roll Woman
02. Back To The Well
03. Hard Facts And Poetry
04. What You Gonna Do
05. A Boomer Gets The Blues
06. Oh Oh Oh
07. Who’s Behind The Wheel
08. You Never Walk Alone
09. Somewhere Else The Sun Will Shine
10. Fair Game

Website: https://troublecats.dk/