Review: Travellin’ Blue Kings – Bending The Rules

 

Travellin’ Blue Kings - Bending the Rules

Travellin’ Blue Kings – Bending The Rules
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Naked – Donor Productions
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De afgelopen Covid-19 pandemie maakte een einde aan de Belgisch-Nederlandse samenwerking in de band Travellin’ Blue Kings. Door de vele reisbeperkingen destijds werd besloten dat de band als een compleet Belgische formatie door zou gaan.

Het debuutalbum van de band verscheen in 2019 en met hun nieuwste album bewijst de band dat ze tot de top van de Europese blues behoren. Het album laat namelijk een band horen, die merendeels erg soulvol klinkt maar ook lekker losjes kan rocken.

Momenteel bestaat de band uit J.B. Biesmans (zang, saxofoon, harmonica), Jimmy Hontelé (gitaar), Winne Penninckx (bas) en Marc Gijbels (drums).

Too Many People is de prima krachtige binnenkomer van dit album. Een stuwende boogie met de gierende Hammond van Patrick Cuyvers en de scheursax van J.B. Biesmans. Daarna volgt de lui pompende shuffle Do It Baby met swingend orgelwerk en een stotende saxofoon.

Never Never Land staat in twee versies op het album. Eén met en één zonder violen. In beide gevallen gaat het om een statig deinende ballad met een hoofdrol voor de saxofoon en indringend snijdend gitaarwerk. Alleen zonde dat het nummer in de beide versies midden in de orgelsolo wordt uitgefaded.

What Needed Doin’ Done is vervolgens een luie shuffle met krachtig priemend en twangend gitaarwerk. Af en toe gaat de band op de funky toer zoals in het broeierig groovende Gotta Get Away en de sprankelende funky blues A Stiffer Drink.

Hold Your Horses is een Fabulous Thunderbirds-achtige luchtige rocker en Bending The Rules een intiem deinende jazzy shuffle.

Het album wordt op een soulvolle wijze afgesloten door Shut Eye en Live Your Life, beiden zeer soulvol en licht funky.

Het nieuwe album van the Travellin’ Blue Kings bewijst dat we hier met één van de betere Europese bluesbands te maken hebben!

Tracks:
01. Too Many People
02. Do It Baby
03. Never Never Land
04. Never Never Land (Without Violins)
05. What Needed Din’ Done
06. Gotta Get Away
07. Hold Your Horses
08. A Stiffer Drink
09. Bending The Rules
10. If Only…
11. Shut Eye
12. Live Your Life

Website: https://travellinbluekings.com/