Review: Trainyard Blues Band – Last Call To Memphis (Special Edition)

 

Trainyard Blues Band - Last Call To Memphis (Special Edition)

 Trainyard Blues Band – Last Call To Memphis (Special Edition)
Format: CD – Digital / Label: Blues Note Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het album ‘Last Call To Memphis’ van de Duitse bluesband Trainyard Blues Band werd in 2021 uitgebracht en is nu in een speciale editie opnieuw verschenen. Opnieuw gemixed en geremastered door Hermann Behrens met drie bonusnummers, een akoestische versie en een alternatieve versie van een nummer.

Persoonlijk vind ik het wat erg snel dat een album uit 2021 nu al opnieuw wordt uitgebracht maar buiten dat ben ik blij om dit album weer eens te horen .

Jay Ohl (zang, gitaar, harmonica), Ferren Freitas (drums, percussie, zang), Stefan Zimmer (bas) en Kevin Geldmacher (gitaar) debuteerden destijds met een album, dat erg broeierig en bij vlagen zeer intiem soulvol klinkt.

Na dit album werd Kevin Geldmacher trouwens vervangen door Hermann TNG (oftewel producer Hermann Behrens).

Greg Copeland (zang), Blind Dog Mayer (harmonica), Hansi Kecker (piano, Hammond B3) en Franey Brandt (zang) zijn de gasten op het album.

Een sterke troef van deze Hamburgse band is zanger Jay Ohl, die over een zeer donkere, rauwe stem beschikt. Goed te horen in het openingsnummer Lil’ Miss Trainyard. Een zweterige trage blues met een behoorlijk hoog John Lee Hooker gehalte met gemeen bijtend gitaarwerk en loeiend harmonicaspel. Pistol Blues is een zacht schuifelend akoestisch nummer met warm intiem slidespel.

Vervolgens is Mississippi Avenues een sompige broeierig groovende blues, gevolgd door nog een broeierig nummer, de shuffle Blind Dog. Last Call To Memphis opent met een haast Stairway To Heaven-achtig gitaarintro om verder te gaan in een intieme schuifelende bluesballad.

Rainman is een grimmig stevige rocker met schurend gitaarwerk. My Old Bones is het prijsnummer van het album. Een ingetogen zeer intiem nummer met een hoog soulgehalte en gevoelig gitaarspel. Dat nummer klinkt akoestisch nog indrukwekkender. De boogie komt op een gonzende wijze langs in het logge Deep Down South met hartverscheurend mooi harmonicaspel.

Genoeg te genieten dus op dit zeer aangename album van Trainyard Blues Band!

Tracks:
01. Lil’ Miss Trainyard
02. Pistol Blues
03. Mississippi Avenues
04. Blind Dog
05. Last Call To Memphis
06. Rainman
07. My Old Bones
08. Deep Down South
09. Alone At Midnight
10. Bumpin’ Beat Blues
11. My Old Bones (acoustic)
12. Blind Dog (alternate version)

Website: https://www.trainyard-blues-band.de/