Review: Tracy Nelson – Life Don’t Miss Nobody

 

Tracy Nelson - Life Don’t Miss Nobody

Tracy Nelson – Life Don’t Miss Nobody
Format: CD / Label: BMG Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Tracy Nelson is al sinds het verschijnen van haar eerste soloalbum ‘Deep Are The Roots’ in 1965 actief in de blues/roots scene. Na het verschijnen van dat album maakte zij deel uit van de band Mother Earth waarmee ze zes albums uitbracht. Daarna volgde een ontzettende lange lijst van soloalbums.

Het is echter al weer ruim 10 jaar geleden, dat haar laatste album verscheen. In de tussentijd was zij echter wel actief in Corky Siegel’s Chamber Blues en the Blues Broads, een formatie met Angela Strehli, Annie Sampson en Dorothy Morrison.

Haar nieuwe album bewijst dat Tracy Nelson nog steeds in bloedvorm is. Haar stemgeluid is in de loop der jaren alleen nog maar krachtiger en doorleefder gaan klinken. Het album kan beschouwd worden als Tracy’s versie van een Great American Songbook met dat verschil dat de nummers op dit album allemaal afkomstig zijn uit de blues/roots hoek.

Het album werd geproduceerd door de van Steven Tyler en Larkin Poe bekende producer Roger Alan Nichol en er zijn diverse gasten aanwezig op het album.

De eerste is Mickey Raphael, de harmonica speler uit de band Willie Nelson. Zijn huilende harmonica is te horen in de soulvolle Doc Pomus cover There Is Always One More Time waarin Tracy majestueus krachtig klinkt. Zanger-gitarist Jontavious Willis is vervolgens de gast in de sompig pompende versie van Sonny Boy Williamson’s I Did My Part.

Het uit duizenden herkenbare stemgeluid van Willie Nelson is te horen in de Hank Williams cover Honky Tonkin’. Een losjes boppend nummer met een hemelse steelgitaar. Charlie Musselwhite en zijn loeiende harmonica zijn de volgende gasten in de luie broeierige blues It Don’t Make No Sense. In de cover van Gene McDaniels’ Compared To What speelt de saxofoon van Terry Hanck een grote rol in een lui New Orleans funknummer.

In Brown Eyed Handsome Man, van Chuck Berry, treedt een all-star rhythm & blues crew aan bestaand uit Marcia Ball, Irma Thomas, Reba Russell, Dianne Davidson en Vickie Carrico. Het resultaat is een heerlijk rhythm & bluesnummer.

Sister Rosetta Tharpe’s Strange Things Happening Every Day krijgt een stug doorpompende bluesbehandeling met stuwend pianowerk en priemend gitaarspel. Allen Toussaint’s I Did My Part klinkt behoorlijk vinnig met Marcia Ball en Irma Thomas in de gastrollen. Robert Foster’s Hard Times is een donkere en mystieke folkcover. De soloversie van dit nummer sluit het album af en klinkt een stuk breekbaarder en bluesier dan de eerdere versie.

Tracy Nelson is terug van nooit weg geweest en doet dat op een magnifieke wijze!

Tracks:
01. Strange Things Happening Ebvery Day
02. There Is Always One More Time
03. Life Don’t Miss Nobody
04. Your Funeral And My Trial
05. Yonder Come Blues
06. I Did My Part
07. Hard Times
08. Honky Tonkin’
09. It Don’t Make Sense
10. Compared To What
11. Where Do You Go (When You Can’t Go Home)
12. Brown Eyed Handsome Man
13. Hard Times (Solo Version)

Website: http://tracynelsonmusic.com/