Review: Tony Wright – The Anti Album

 

Tony Wright - The Anti Album

Tony Wright – The Anti Album
Format: CD – Vinyl LP- Digital / Label: Graphite Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Welkom in de donkere rauwe wereld van Tony Wright! Tony Wright de frontman van bands als de alternative rockband Terrorvision en Laika Dog.

Op zijn derde soloalbum laat Tony wederom een geheel andere kant van zichzelf horen. Een grimmige en breekbare kant, die muzikaal naar het akoestische singer-songwriter geluid gaat. En daarbij moet je dan vooral denken aan het ongepolijste geluid van Neil Young, het geluid van de vroege soloplaten van John Lennon en het grimmige donkere werk van Chris Cornell.

Het nieuwe album van Tony Wright werd zeer rauw en minimalistisch geproduceerd door Edwyn Collins (ex-Orange Juice) en Tony werd slechts bijgestaan door Milly Evans (gitaar, backing vocals) en Steve Clarkson (percussie).

In het openingsnummer Sleep is het snerende Neil Young geluid terug te horen in een traag en intens bonkend nummer. Ook Nothing To Write Home About klinkt behoorlijk donker, op een haast Peaky Blinders-achtige wijze. Broeierig en verbitterd.

Het geluid van John Lennon’s vroege soloalbums is te vinden in het desolate, donkere en breekbare Get It Wrong, dat zich bluesy voortsleept en het intense Cannonball, waarin een “Working Class Hero” sfeertje rondhangt.

Dreaming I’m In Love klinkt op een branderige wijze zeer desolaat en intens intiem. Heaven is daarentegen behoorlijk grimmig en snijdend.

In de afsluiter van het album, Gamble, Drink And Smoke komt Tony op een Nirvana (akoestisch) achtige wijze tot de conclusie, dat het leven “just one big fucking joke” is.

Tony Wright’s nieuwe album neemt je op een donkere wijze in een zeer beklemmende en intrigerende houdgreep en laat je voorlopig niet meer los!

Tracks:
01. Sleep
02. Nothing To Write Home About
03. Get It Wrong
04. Buried You Deeper
05. Dreaming I’m In Love
06. All In Our Heads
07. Heaven
08. Hearts And Minds
09. Cannonball
10. Gamble, Drink And Smoke

Website: https://www.tonywright.net/home