Review: Tommy Womack – 30 Years Shot To Hell – An Anthology

 

Tommy Womack - 30 Years Shot To Hell - An Anthology

Tommy Womack – 30 Years Shot To Hell – An Anthology
Format: 2CD – Vinyl LP – Digital / Label: Schoolkids Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Als er een “Anthology” van een bepaalde artiest of band verschijnt, houdt dat meestal in dat we dan met een bekende of invloedrijke band of artiest te maken hebben. In het geval van Tommy Womack ligt dat echter totaal anders. Deze singer-songwriter en auteur uit Sturgis, Kentucky, zal namelijk bij weinigen onder ons bekend zijn.

Je zou je zelfs kunnen afvragen of de albumtitel in dit geval sarcastisch bedoeld is. En dat zou zeer goed bij Tommy Womack passen want als er één ding duidelijk wordt na beluistering van dit album is, dat Tommy over de nodige zelfspot, humor en sarcasme beschikt. En die zijn op dit album verpakt in krachtig rockende Americana, punky rock en intiem singer-songwriters materiaal.

Tommy bracht al zeven soloalbums uit, één met Lisa Oliver Grey en één met zijn Tommy Womack Band.

Daarvoor was hij lid van het duo Daddy (met Will Kimbrough), de indie-rockband Government Cheese en the Bis-Quits. De songs van Tommy zijn onder meer opgenomen door Jimmy Buffett, Todd Snider, David Olney en Jason Ringenberger.

Dit album geeft een goed overzicht van de loopbaan van Tommy Womack. Er staan wat nummers van de band Government Cheese op en deze band had een geluid dat ergens tussen de garagepunk, rockabilly en Americana in zat. Dat is goed te horen in het woest rockende Yellow Cling Peaches, het al even woeste Fish Stick Day en Camping On Acid.

Het geluid van het duo Daddy kenmerkt zich door een de mengeling vande Americana van Tom Petty en de powerpop van the Real Kids. Het krachtige Too Much Truth is daar het beste voorbeeld van.

De band the Bis-Quits is met één nummer aanwezig, Cold Wind. Een intiem nummer met een sprankelend Byrds/Tom Petty geluid.

Het zijn vooral de solonummers van Tommy Womack, die het meest overtuigen. The Highway’s Coming is een krachtige rocker met grimmige gitaarriffs terwijl Angel intiem als the Everly Brothers klinkt. You Can’t Get There From Here klinkt vooral woest met teksten als “Hitler is a queer”.

Zowel Vicky Smith Blues als Christabella Wilson gaan over “gevaarlijke” meisjes, waardoor Tommy hevig geobsedeerd was. I’ll Give You Needles is behoorlijk sinister, Everything With You gaat de Moon Martin kant op en Sweet Hitchhiker klinkt als een verbond tussen Bob Dylan en Elvis Costello.

De intiemere kant van Tommy is te horen in het voortdeinende It’s Been All Over Before, You Could Be At The Beach Rigtht Now, Little Girl met een stemmige cello en het ironisch deinende I’m Never Gonna Be A Rock Star.

De hoogtepunten van dit album zijn het zeer indrukwekkende eerbetoon aan the Replacemets in The Replacements, de snijdende rocker Skinny & Small met zijn My Sharona drums , Whatever Happened To Cheetah Chrome? waarin een aantal rock overdoses aan bod komen met de sarcastische strofe “at least Stiv (Bators) got to die in Paris, like Jim (Morrison)’ en het rauwe Too Much Month At The End Of Xanax., blues a la Chris Whitley.

Wat mij betreft verdient Tommy Womack zijn Anthology meer dan terecht. Een heerlijke dubbelaar vol humor, ironie en zelfspot en muziek, die het goed zal doen bij de fans van the Replacements, Warren Zevon en Tom Petty!

Tracks:
CD 1
01. Willie Perdue
02. The Highway’s Coming
03. Yellow Cling Peraches (by: Government Cheese)
04. Cold Wind (by: the Bis-Quits)
05. Angel
06. It’s Been All Over Before
07. The End Of The Line
08. A Little Bit Of Sex
09. Nice Day
10. Everything With you
11. Too Much Truth (by: Daddy)
12. She Ain’t Speaking To Me
13. Fish Stick Day (by: Government Cheese)
14. You Can’t Get There From Here
15. Betty Was Black & Willie Was White
16. You Could Be At The Beach Right Now, Little Girl
17. Camping On Acid (by: Government Cheese)
18. Martin Luther (by: Daddy)
19. Sweet Hitchhiker
20. Positively Na Na
21. 25 Years Ago
22. Pot Head Blues

CD 2
01. Vicky Smith Blues (by: Daddy)
02. Christabella Wilson
03. The Replacements
04. I’m Never Gonna Be A Rock Star
05. Alpha Male & The Canine Mystery Blood
06. I Don’t Have A Gun
07. Wishes Don’t Come True
08. The Urge To Call
09. Nancy Dunn
10. Skinny & Small
11. Guilty Snake Blues
12. A Cockroach After The Bomb
13. Whatever Happened To Cheetah Chrome?
14. Too Much Month At The End Of Xanax
15. Come On Back To Bowling Greek (by: Government Cheese)
16. Johnny Bought A Ring
17. I’ll Give You Needles
18. Feel beautiful
19. If That’s All There Is To See
20. They All Come Back For More

Website: https://tommywomack.com/