Review: Tommy Prine – This Far South

 

Tommy Prine - This Far South

Tommy Prine – This Far South
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

Tommy Prine is niet van plan om voor zijn achternaam weg te lopen. En waarom zou hij? Zijn vader, John, werd vereerd en geliefd door verschillende generaties artiesten en schrijvers, en Tommy’s opkomst drie jaar na de dood van zijn vader door COVID-complicaties lijkt een logische volgende stap.

‘This Far South’ is de eerste plaat van de singer–songwriter. Hij richt zich doelbewust op alle belangrijke mensen en onderwerpen.

Kinderen van bekende muzikanten maken vaak de fout om precies zo te willen klinken als hun vader of moeder. Tommy Prine maakt deze fout niet, want ‘This Far South’ doet niet vaak denken aan de muziek van zijn legendarische vader.

Het album opent met het nummer Elohim genoemd naar een Hebreeuws woord voor God. Hier hoor je een boze jonge man die niet alleen zijn vader heeft verloren, maar ook vrienden, waaronder sommigen door verslaving.

Letter to My Brother is een grotendeels akoestisch eerbetoon aan een vriend die verloren is gegaan door verslaving, maar ook een erkenning van de familie en vrienden die verslaafden steunen tijdens hun ergste reizen. Dit nummer is ook een van de vele liedjes van Prine om de nalatenschap van zijn vader te erkennen, met verwijzingen naar Sam Stone en Summer’s End. Niet veel nummers doen aan zijn vader denken, behalve Mirror And A Kitchen Sink. Het eerste nummer dat hij schreef na de dood van zijn vader zou zo uit de hoge hoed van zijn vader gekomen kunnen zijn.

In de wat stevigere songs maakt Prine behoorlijk indruk op mij, waarin hij begeleid wordt door uitstekend gitaarwerk van Sadler Vaden, de gitarist van The  400 Unit, de band van Jason Isbell.

‘This Far South’ is het verhaal van Tommy Prine, het album eindigt met een nummer voor Savannah, de vrouw van Tommy met de mooie tittel “I Love You, Always.

Tommy Prine herinnert ons eraan dat hij inderdaad de zoon is van. Maar in de kern van alles is hij gewoon een man met een gitaar die iets te vertellen heeft.

Tracks:
01. Elohim
02. Crashing Again
03. This Far South
04. Reach The Sun
05. By The Way
06. Mirror And A Kitchen Sink
07. Boyhood
08. Some Things
09. Letter To My Brother
10. Cash Carter Hill
11. I Love You, Always

Website: https://www.tommyprine.com/