Review: Tom Waits – Blood Money – Anniversary Edition

 

Tom Waits - Blood Money - Anniversary Edition

Tom Waits – Blood Money – Anniversary Edition
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ANTI-
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

“Misery Is The River of the World…..Everybody Row!”

De vijftiende studioplaat van Meneer Tom Waits werd op ons losgelaten op 7 mei van het jaar 2002. Een snelle rekensom leert ons dus dat ‘Blood Money’ al iets meer dan twintig lentes onder ons is, maar zoals wel vaker het geval wil bij werk van Waits , klinkt het nog steeds volstrekt vreemd van welk tijdsbeeld dan ook.

Voor de opnames putte de man inspiratie uit de musical “ Woyzeck” die in November 2000 in Kopenhagen in première was gegaan, de verwrongen thematiek uit de musical is een kolfje naar Tom’s hand. De prachtige spitsvondigheden waar hij zich van bediend zijn alleen al reden genoeg om zijn teksten uitgebreid te bestuderen. Waar ze op het eerste oog zeer zwartgallig en deprimerend lijken te zijn , getuigen ze evenzo vaak van een hilarisch inkijkje in de krochten van de menselijke ziel.

‘Blood Money’ is een goed voorbeeld van zo’n plaat die misschien wel wat onderschat wordt in het repertoire, het is misschien wel mijn “Coney Island Baby” onder de Tom Waits platen. Het zit dan ook wel tussen aardig wat andere heel goede werken van Waits ingeklemd maar er staat zoveel ijzersterk materiaal op dat het meer liefde verdient.

De uitgebreide versie die er nu verschenen is telt vijf bonus live nummers waarbij het lastig is om ze niet alle vijf tot must hear te bestempelen. De beste man treed immers niet veel op maar wanneer hij wel de planken betreed  is het wel van een buitenaardse schoonheid. De donkere uithoeken van nachtclubs, havencafés en huizen van plezier inclusief de buitenbeentjes die daar hun heil vinden, krijgen allemaal onderdak in de rokerige avant garde wereld die Waits aanvoert.

We kunnen met een gerust hart stellen dat deze anniversary editie een meer dan fijne aanvulling is op de voorgaande versie, geen berg met overbodige demo’s of  6 x een alternate take van hetzelfde nummer maar gewoon wat live nummers erbij ….en het zijn allemaal schoten in de roos.

Tracks:
01. Misery Is The River of The World
02. Everything Goes To Hell
03. Coney Island Baby
04. All The World is Green
05. God’s Away On Business
06. Another Man’s Vine
07. Knife Chase
08. Lullaby
09. Starving In The Belly of A Whale
10. The Part You Throw Away
11. Woe
12. Calliope
13. A Good Man is Hard To Find
14. The Part You Throw Away , Live
15. Misery Is The River of The World , Live
16. All The World is Green , Live
17. God’s Away on Business , Live
18. Another Man’s Vine , Live

Website: http://www.tomwaits.com/