Review: Tom Principato – It‘s Tele Time

 

Tom Principato - It‘s Tele Time

Tom Principato – It‘s Tele Time
Format: CD – Digital
Label: Powerhouse Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Chickenpicking Good

Met meer dan twintig albums op de teller is Tom Principato natuurlijk geen onbekende en nadat we in 2020 ‘House On Fire – Live In Europe’ voorgeschoteld kregen is het nu tijd voor een nieuwe uitgave…

‘It‘s Tele Time’, de nieuwe release van Tom Principato is een eerbetoon aan zijn idolen Roy Buchanan (1939-1988) en Danny Gatton (1945-1994).

Het bevat een aantal live opnames waarbij de Telecaster hanteerde, de opname data zijn mij niet bekend.

De invloeden van Buchanan en Gatton zijn onmiskenbaar aanwezig in het spel van Principato aanwezig, de “Chickenpicking” techniek gecombineerd met de Redneck Jazz leveren een zeer herkenbaar geluid op. Voeg daarbij zijn eigen shwung aan de mix toe en je hoort Tom Principato.

Dat er nu dus een verzameling is uitgebracht waarop Tom eenzelfde gitaar hanteerde als zijn helden mag geen verrassing heten, fijn is het wel. Voor elke tour of optreden had ik wel een Telecaster klaar staan tussen mijn andere gitaren. Wanneer het moment zich aandiende grapte ik altijd dat het Tele Time was om vervolgens alles wat ik van Roy en Danny geleerd had er in mijn gitaarspel er uit te persen….Unleashing the chickens.

Done Daddy Dirty rockt er vanaf de eerste tot de laatste seconde lustig op los en is een van de hoogtepunten naast Don‘t Think Twice (It‘s Alright) en 8 Counts For Rita.

De opnames klinken vrij droog maar consistent waardoor het over het geheel een lekkere vibe heeft,”alleen afsluiter The Messiah Will Come Again klinkt alsof het vanuit de verte is opgenomen. Hetgeen erg jammer is want bij dat nummer heb ik op voorhand al de neiging om de geluidsinstallatie op standje burenruzie te zetten.

In november van het afgelopen jaar werd de mastering door Bob Dawson gedaan in de Bias Studio‘s, Springfield, Virginia.

Tracks:
01. Apricot Brandy, Instrumental
02. 8 Counts For Ritta, Instrumental
03. One For Danny ( Dedicated to Danny Gatton), Instrumental
04. See See Rider
05. Don‘t Think Twice, It‘s Alright
06. Saturday Night Fish Fry
07. Done Daddy Dirty, Instrumental
08. Slow Down
09. The Messiah Will Come Again

Website: https://tomprincipato.powerhouserecords.com/index.html