Review: Tom Petty & The Heartbreakers – Mojo (Extra Mojo Version)

 

Tom Petty & The Heartbreakers - Mojo (Extra Mojo Version)

Tom Petty & The Heartbreakers – Mojo (Extra Mojo Version)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Reprise
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

In de zomer van 2010 bracht Tom Petty het album ‘Mojo’ op de markt, de eerste cd die in samenwerking met The Heartbreakers was gemaakt na acht jaar. Het was de twaalfde plaat die Petty met zijn hartenbrekers realiseerde, in 2014 gevolgd door de laatste collaboratie in de vorm van ‘Hypnotic Eye’. Drie jaar later overleed de Amerikaanse rocker aan een overdosis medicatie, geneesmiddelen die hij slikte vanwege knieproblemen, longemfyseem en een gebroken heup.

Het oorspronkelijke album telde al 15 songs, deze Extra Mojo Version biedt twee liedjes meer, namelijk het door Sonny Boy Williamson gecomponeerde Help Me en Mystery Of Love. Van alle door Petty vervaardigde langspeelplaten is Mojo het meest geïnspireerd door de blues (mooi voorbeeld is Takin’ My Time).

Maar het blijft wel een echte Petty-plaat met heerlijke tracks als het lange First Flash Of Freedom, het bijna net zo lange, met een fijne groove  versierde Running Man’s Bible, het relaxte The Trip To Pirate’s Cove, het naar JJ Cale knipogende Candy, het lieve No Reason To Cry, I Should Have Known It (zijn ode aan Led Zeppelin),  het soulvolle High In The Morning en het met geweldige gitaarsolo’s opgetuigde Good Enough.

Het album deed het voortreffelijk in Amerika waar het tot nummer 2 in The Billboard 200 reikte, in Engeland kwam het niet verder dan nummer 38 en in ons land was de verkoop eerder matig met plaats 60 in de Album Top 100. Desondanks is het uitermate prettig om Mojo”  terug te horen.

Tracks:
01. Jefferson Jericho Blues
02. First Flash Of Freedom
03. Running Man’s Bible
04. The Trip To Pirate’s Cove
05. Candy
06. No Reason To Cry
07. I Should Have Known It
08. U.S. 41
09. Takin’ My Time
10. Let Yourself Go
11. Don’t Pull Me Over
12. Lover’s Touch
13. High In The Morning
14. Something Good Coming
15. Good Enough
16. Help Me
17. Mystery Of Love

Website: https://www.tompetty.com/main