Review: Todd Sharpville – Medication Time

 

Todd Sharpville - Medication Time

Todd Sharpville – Medication Time
Format: CD – Digital / Label: Dixiefrog Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het leven van de Britse bluesrock zanger-gitarist Todd Sharpville zag er zestien jaar geleden niet zo rooskleurig uit. Hij kreeg toen een dusdanig grote mentale instorting dat hij twee maanden opgenomen moest worden in een psychiatrische inrichting in West-Wales.

Die periode komt ruimschoots aan de beurt op het nieuwe album van Todd, ‘Medication Time’, een album, dat geproduceerd werd door Duke Robillard en waarop Todd begeleid wordt door Bruce Bears (Hammond, piano), Brad Hallen (bas), Mark Texeira (drums), Doug James (bariton saxofoon), Mark Early (tenor saxofoon), Carl Querfurth (trombone) en Don Chanonbouse (trompet).

Het zal je niet verbazen dat we hier met een zeer persoonlijk album te maken hebben, dat soms intiem en soms grimmig klinkt.

Er staan drie covers op het album. De eerste is een cover van het Bob Dylan nummer Walk Out In The Rain, dat het album opent. Het Dylan nummer is hier in een lijzig pompende bluesrock versie gestoken met Todd’s doorleefde, ongepolijste zang en zijn hard priemende gitaar.

De tweede cover is zeer verrassend. Het gaat hier om een cover van het Dire Straits nummer Money For Nothing. Samen met gast Sugar Ray Norcia tovert Todd dit nummer om tot een zeer rauwe shuffle met de schrijnend harde harmonica van Sugar Ray Norcia.

Ook de cover van het Bruce Springsteen nummer Red Headed Woman mag verrassend genoemd worden aangezien Todd er een fel boppend rockabillynummer van gemaakt heeft met vlammend bijtend gitaarwerk.

Zanger-gitarist Larry McCray is te gast in Brothers From Another Planet. Een funky pompend nummer met krachtige blazers en een bijtend gitaarduel van Todd en Larry. De intiemere en breekbare kant van Todd is te horen in de diepe soulballad Tangled Up In Thought, dat van een Otis Redding-achtige kwaliteit is.

Ook de deinende ballad Medication Time is zeer intiem, mede door de getergde zang van Todd. Stand Your Ground is voorzien van een vrolijke New Orleans groove met een hoofdrol voor de uitbundige blazers. Er wordt soulvol gerockt in het krachtige Get Outta My Way en het hoekig groovende House Rules met Todd’s diep twangende gitaar.

Het Terry Evans & Bobby King-achtige I Don’t Need To Know Your Name sluit het album op een zeer intieme en soulvolle wijze af.

Todd Sharpville levert met dit zeer persoonlijke album een absolute bluesrock aanrader af!

 

Tracks:
01. Walk Out In The Rain
02. Get Outta My Way
03. Tangled Up In Thought
04. House Rules
05. Brothers From Another Mother
06. Medication Time
07. God Loves A Loser
08. Money For Nothing
09. Silhouettes
10. Stand Your Ground
11. Red Headed Woman
12. I Don’t Need To Know Your Name

Website: https://www.toddsharpville.net/