Review: Todd Sharpville – Live At Rockpalast

 

Todd Sharpville - Live At Rockpalast

Todd Sharpville – Live At Rockpalast
Format: CD – Vinyl LP – DVD – Digital / Label: Repertoire Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Todd Sharpville (9 april 1970) is een Britse singer-songwriter-bluesgitarist. Er wordt beweerd dat hij, als lid van een Britse aristocratische familie, ‘de eerste blauwbloedige bluesman ter wereld’ is. Sharpville krijgt als muzikant bekendheid als in 1994 zijn debuutalbum ‘Touch Of Your Love’ verschijnt. Hij stelt in die tijd ook Europese begeleidingsbands samen voor bezoekende Amerikaanse bluesartiesten als Hubert Sumlin, Ike Turner, Chuck Berry en Byther Smith. In 1995 wint hij de British Blues Connection voor ‘Best UK guitarist’. Van 2005 tot 2007 is hij openingsact bij de Europese concerten van Pink Joe Cocker en BB King.

Tijdens de coronapandemie van 2020 stelt Sharpville een professionele lockdown-begeleidingsband samen met bekende sessiemuzikanten, die wekelijks vanuit een gehuurd landhuis in Norfolk online streamingshows uitvoerde. In mei 2022 opende Sharpville voor Eric Clapton tijdens diens Royal Albert Hall concerten in Londen.

Op 8 mei 2023 trad Todd Sharpville op in het legendarische Rockpalast van de WDR. Opnamen van dit concert in de Harmonie Club in Bonn verschenen november vorig jaar op twee cd’s en een dvd. De setlist bevat 15 songs van zijn soloalbums ‘Medication Time’ en ‘Porchlight’ en ook nooit eerder uitgebracht materiaal.  

Cd 1 opent met de prachtige ballad, het nooit eerder op de plaat verschenen The Blue Standard. Sharpville die hier zelf piano speelt, haalde zijn inspiratie bij het schrijven van dit nummer bij Frank Sinatra en met een goed glas whiskey bij de hand. God Loves A Loser is een bluesrocker met felle gitaarlicks, golvende Hammond tonen en een strakke ritmesectie.

Ook in de midtempo blues Used laat Sharpville zijn vlijmscherpe solo’s horen. Intens is de zang, naast de gierende Hammond en de felle gitaarsolo’s in Walk Out In The Rain, een cover van Bob Dylan. De 10 minuten lange ballad Medication Time is het verhaal over de totale breakdown die Sharpville 18 jaar geleden had. Na het rockende House Rules krijgt het publiek een geheel eigen versie van de Dire Straits klassieker Money For Nothing voorgeschoteld. Een regelrechte bluesstamper met een huilende mondharp van harmonicavirtuoos Will Wilde en backing vocals van Mim Grey en Gavin Skeggs.

In het ook nooit eerder uitgebrachte openingsnummer Struggling van cd 2 is drummer Steve Rushton prominent aanwezig en tovert Sharpville lange wah wah solo’s uit zijn gitaar. Sole Survivor is een ontroerende ballad met harmonieën, fraai pianospel van Joe Mac en een lyrische gitaarsolo als slotakkoord. Dit nummer is ook nooit eerder uitgebracht. I Don’t Need To Know Your Name is een sterk gezongen ingetogen geïnstrumenteerde ballad.

Stevig is daarna weer het door de ritmesectie gedragen Lying To Me. Love Knows No Bounds is een ballad die Sharpville tijdens de lockdown heeft geschreven. Hij heeft dit nummer onlangs ook als duet opgenomen met Robbie Williams voor zijn liefdadigheidsinstelling Music Support, een instelling die muzikanten met geestelijke gezondheids- en verslavingsproblemen helpt. De Bruce Springsteen cover Red Headed Woman is een zeer snelle rocker met een fantastische Joe Mac op piano. Het tempo zakt daarna in de ingetogen gezongen ballad Won’t Say Goodbye, en nu Joe Mac met een fraaie Hammond. In de nagift If Love Is A Crime perst de band er als afsluiter gedurende vijf minuten nog een keer alles uit.  

Conclusie:
‘Live At Rockpalast’ is 90 minuten genieten van een virtuoos concert.

Tracks:
CD 1
01. The Blue Standard
02. God Loves A Loser
03. Used
04. Walk Out In The Rain
05. Medication Time
06. House Rules
07. Money For Nothing

CD 2
01. Struggling
02. Sole Survivor
03. I Don’t Need To Know Your Name
04. Lying To Me
05. Love Knows No Bounds
06. Red Headed Woman
07. Won’t Say Goodbye
08. If Love Is A Crime

DVD
01. The Blue Standard
02. God Loves A Loser
03. Used
04. Walk Out In The Rain
05. Medication Time
06. House Rules
07. Money For Nothing
08. Struggling
09. Sole Survivor
10. I Don’t Need To Know Your Name
11. Lying To Me
12. Love Knows No Bounds
13. Red Headed Woman
14. Won’t Say Goodbye
15. If Love Is A Crime

Line-up:
Todd Sharpville – zang, gitaar, piano (The blue standard)
Matt Round – bas
Joe Mac – piano, Hammond B3
Steve Rushton – drums
Will Wilde – harmonica (Money for nothing en If love is a crime)
Mim Grey – backing vocals
Gavin Skeggs – backing vocals

Website: https://www.facebook.com/toddsharpvilleprivate