Review: Tobacco Road Blues Band – IV

 

Tobacco Road Blues Band - IV

Tobacco Road Blues Band – IV
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: South End Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Vanuit de Oostenrijke Alpen, Karinthië om precies te zijn, komt het nieuwe album van de Tobacco Road Blues Band. Een band, die bestaat uit Mike Diwald (zang, gitaar), Peter Prammerdorfer (zang., gitaar), Klaus Sauli (drums) en Christian Egger (bas).

De basis voor hun geluid is de blues af en toe aangevuld met soulvolle, haast pubrock-achtige nummers waarbij ik vaak aan het geluid van Ace (met Paul Carrack) moest denken.

De band knalt er gelijk vlammend in met de boogie Moonshine Boogie. Een krachtige opener met vurig slidegitaarspel. Daarna gaan ze op de warme funky toer met Twenty One Beers waarin het pubrock geluid van Ace doorschemert. Crazy Mama is vervolgens een broeierig voortslepend nummer met een schurende slidegitaar.

In het loom pompende Mrs. Whistleblow wordt geexperimenteerd met elektronische ritmes en synthesizers hetgeen goed uitpakt. Hetzelfde nummer komt later in een Oostenrijks talige versie nog een keer voorbij.

Ruby’s Nightspot heeft een soulvol losjes groovend geluid hetgeen ook geldt voor I Don’t Need Nobody met de krachtige sax van Wolfram Dullnig. De broeierig huilende harmonica van Tomislav Goluban is te gast in het grimmig rockende Hunt This Damn Prick Down.

Greyhound Boogie rockt op een losse wijze voortgestuwd door de rockende piano van Christian Dozzler.

De echte blueskant van de band komt aan bod in de ongepolijste Key To The Highway-achtige shuffle Do Me Good en de sompig pompende blues van I Got A Crush On You.

Al met al is ‘IV’ een zeer onderhoudend bluesy album van de Tobacco Road Blues Band.

Tracks:
01. Moonshine Boogie
02. Twenty One Beers
03. Crazy Mama
04. She’s Got Legs
05.Ruby’s Nightspot
06. Mrs. Whistleblow
07. Hunt This Damn Prick Down
08. I Don’t Need Nobody
09. Greyhoundbus Boogie
10. Do Me Good
11. I Got A Crush On You
12. At The Roadhouse
13. Mrs. Whistleblow (Southern Austrian Edit)
14. Crummy Crazy Christmas

Website: https://tobaccoroadbluesband.com/