Review: Tiny Bradshaw – The Jumpin’ Beat For The Hip Kids – 1949-1955

 

Tiny Bradshaw - The Jumpin’ Beat Foir The Hip Kids - 1949-1955

Tiny Bradshaw – The Jumpin’ Beat For The Hip Kids – 1949-1955
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Tiny Bradshaw mag als één van de kopstukken van de jumpblues en swingjazz beschouwd worden. In de 50’er jaren was zijn populariteit het grootst.

Zanger, pianist en drummer Tiny Bradshaw komt uit Youngstown, Ohio en begon zijn muzikale loopband in the Collegians van Horace Henderson. Daarna zat hij in the Alabamians, the Charleston Bearcats., the Mills Blue Rhythm Band en de band van Luis Russell.

In 1934 besloot Tiny zijn eigen swingorkest op te richten. Met dat orkest nam hij op voor labels als King, Decca en Savoy. Zijn grootste hit scoorde hij met het op dit album aanwezige Well Oh Well, een uitbundige felle swinger. Hij is ook de componist van The Train Kept-A-Rollin’, dat bekend werd door Johnny Burnette.

Tiny kreeg flink last van de nodige gezondheidsproblemen, waaronder twee beroertes waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte. Toch ging Tiny door met de muziek. Uiteindelijk overleed Tiny op 51-jarige leeftijd aan een derde beroerte in 1958.

Zijn muziek is nog steeds populair. Dat blijkt wel uit het feit dat zijn nummers door zeer veel artiesten gecoverd zijn, zoals Bill Wyman’s Rhythm Kings, Colin James, the Yardbirds, Shakin’ Stevens & the Sunsets, Aerosmith, Motörhead, Tav Falco, Hanoi Rocks, the Stray Cats, Jeff Beck, de Gigantjes en Tom Principato. En dat is  nog maar een kleine greep!

Op dit overzichtsalbum op het Jasmine label is zijn werk verzameld, dat hij tussen 1949 en 1953 opnam.

Het zal je niet verbazen dat het swingende jumpblues geluid de overhand heeft. Naast de genoemde hit Well Oh Well springen het losjes swingende Gravy Train, het uitbundige Breaking Up The House, het feestelijk swingende Walk That Mess en Broadshaw Boogie en het stug doorpompende Built Like A Railroad Track er uit.

Af en toe wordt de swing even (hinderlijk) onderbroken door een aantal mierzoete ballads zoals Butterfly.

Op het einde van dit album is Tiny’s muziek richting het swingende bigband geluid van bijvoorbeeld Duke Ellington of Count Basie getrokken. Maar een nummer als Cat Fruit bewijst dat ook deze stijl bij Tiny behoorlijk kon swingen.

Ook de blues komt een aantal keer voorbij. The Blues Came Pouring Down is een heerlijke lome blues, T-99 een rauwere blues en Knockin’ Blues en Hold On Josie zijn twee lome bluesnummers.

Ik kan mij voorstellen dat Tiny Bradshaw’s muziek in het verleden behoorlijk feesten op zijn kop heeft gezet. En volgens mij kan zijn muziek nog steeds zorgen voor een kolkend rhythm & blues dansfeest!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Tiny Bradshaw - The Jumpin’ Beat Foir The Hip Kids - 1949-1955 - back