Review: Tinsley Ellis – The Naked Truth

 

Tinsley Ellis - Naked Truth

Tinsley Ellis – Naked Truth
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het is al jarenlang een grote wens van Tinsley Ellis geweest. Een akoestisch bluesalbum! En nu is het dan eindelijk zover! De fans van deze bluesgitarist uit Atlanta hoeven zich totaal geen zorgen te maken. Tinsley Ellis klinkt op dit album namelijk net zo krachtig als op zijn elektrische albums. Dit is Tinsley’s 21ste album.

Tinsley werd in 1957 geboren en werd door the Beatles geïnspireerd om gitaar te gaan spelen. Hij was later te vinden in bands als the Alley Cats en the Heartfixers en debuteerde in 1988 solo met het ‘Georgia Blue’ album.

Op zijn nieuwe album dus soloblues, gestripte blues, waarin Tinsley te horen is op zijn 1969 Martin D-35 en zijn 1937 National Steel O Series gitaar.

Hij opent het album met Devil In The Room. Een stuwend rauw bluesnummer met een dreunende stompbox, Tinsley’s doorleefde zang en zijn vlammende slidegitaar. Windowpane is een intiem breekbaar nummer waarin je invloeden uit John Mayall’s akoestische periode tegenkomt.

Vervolgens is Death Letter Blues een venijnig zwiepende Son House cover met magistraal slidegitaar spel. Uit een aantal nummers blijkt ook dat Tinsley een fan is van het werk van gitarist Leo Kottke. Zo zitten er in de intieme instrumental Silver Mountain flink wat Kottke invloeden, wat natuurlijk ook geldt voor de cover van Leo Kottke’s The Sailor’s Grave On The Prairie met broeirig zwiepend slidegitaarwerk.

Een aantal nummers bewijst dat Tinsley solo even krachtig klinkt als op zijn elektrische albums. Zoals in het stevig stampende Don’t Go No Further, de vinnige slideblues Tallahassee Blues en het snijdend pompende Horseshoes And Hand Grenades. In het krachtige pompende Grown Ass Man duiken wederom John Mayall (akoestisch) invloeden op.

Het intieme and warme Easter Song sluit het album af.

Tinsley Ellis bewijst met dit album ook akoestisch en solo te kunnen overtuigen. Blindelings aanschaffen dit album!!

Tracks:
01. Devil In The Room
02. Windowpane
03. Death Letter Blues
04. Silver Mountain
05. Don’t Go No Further
06. The Sailor’s Grave On The Prairie
07. Tallahassee Blues
08. Hoochie Mama
09. Alcovy Breakdown
10. Horseshoes And Hand Grenades
11. Grown Ass Man
12. Easter Song

Website: https://tinsleyellis.com/