Review: Timo Gross – Black Dawg Bone

 

Timo Gross - Black Dawg Bone

Timo Gross – Black Dawg Bone
Format: CD / Label: Grand Cru Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Duitse zanger-gitarist (en bassist en toetsenist) Timo Gross uit Hannover timmert al flink wat jaartjes aan de weg. Zijn debuutalbum ‘Down To The Delta’ verscheen in 2005. We hebben er acht jaar op moeten wachten maar nu is er dan eindelijk een nieuw album van Timo Gross.

Timo heeft echter niet stilgezeten in die acht jaar. Zo produceerde hij o.a. artiesten als Johnny Rieger, Don Ender en Veronique Gayd.

Wat gelijk opvalt aan het nieuwe album van Timo is het ontzettend broeierig schurende geluid op dit album. Broeierig als het beste swamprock werk maar ook met flink wat Tom Waits invloeden via de zeer doorleefde zang van Timo. Muziek die zo op een volgend soundtrack album van de Peaky Blinders serie zou passen!

Zo opent het album met Train Of Mercy. Een zeer broeierig nummer met rauw schurend en, bij vlagen, hard bijtend gitaarwerk. Het nummer pompt venijnig sluiperig voort. Ook Devils Class klinkt zeer donker en lui groovend Wicked Game is een zweterig funky bluesnummer, krachtig rockend met lichte hip hop trekjes. De donkere didgeridoo van Tom Fronza past naadloos in het zeer donkere Heaven Will Be Mine waarin Timo zijn gitaar hard laat bijten.

If You Need Somebody klinkt iets luchtiger maar altijd nog nog met een zweterig geluid, dat bij vlagen aan Tony Joe White’s Steamy Windows doet denken. Na het alweer broeierige Rock And Roll is het de beurt aan de krachtige felle rocker Running Wild met een loeiende harmonica bijdrage van Géza Tényi.

Good Luck Galore is vervolgens een grimmig, lui funky, nummer met zeer donkere gromzang van Timo. Aan Leave Me Alone is een portie Tony Joe White swampsoul toegevoegd met een zweterig groovend resultaat.

Timo sluit het album af met een intieme akoestische versie van de klassieker Swing Low (Sweet Chariot).

We hebben er even op moeten wachten maar Timo Gross’ nieuwe album is van een verbluffende donkere schoonheid!

Tracks:
01. Train Of Mercy
02. Devils Class
03. Wicked Game
04. Heaven Will Be Mine
05. If You Need Somebody
06. Rock And Roll
07. Running Wild
08. Good Luck Galore
09. Leave Me Alone
10. Swing Low

Website: https://timogross.com/