Review: Tim Gartland – Truth

 

Tim Gartland - Truth

Tim Gartland – Truth
Format: CD / Label: Taste Good Music
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Nashville, Tennessee, woonachtige Amerikaanse singer-songwriter en mondharmonicaspeler Tim Garland (24 januari 1961, Warren, Ohio) is geboren in een grote muzikale familie. Zijn drie broers spelen gitaar. Als Tim op 14-jarige leeftijd een concert van Muddy Waters en James Cotton bijwoont wordt hij onmiddellijk verliefd op de blues en kiest hij, in tegenstelling tot zijn broers, niet voor de gitaar maar voor de mondharmonica.

Hij bezoekt in zijn tienerjaren elk groot en klein bluesconcert in de omgeving van zijn geboorteplaats. Na zijn studie aan de Kent State University verhuist hij naar Chicago om zich daar te verdiepen in de Chicago bluesscene. Hij studeert bij de beroemde mondharmonicaspeler Jerry Portnoy en speelt met grootheden als Bo Diddley, Carey Bell, Big Jack Johnson en Pinetop Perkins. In 1991 verhuist Gartland naar Boston en richt aldaar The Porch Rockers op. Met deze band maakt hij drie albums.

Op een gegeven moment besluit Gartland fulltime muzikant te worden en in 2011 verschijnt ‘Looking Into The Sun’, zijn debuutalbum als soloartiest. In 2015 verhuist Gartland naar Nashville, Tennessee en  wordt daar een actief lid van de Nashville Songwriters Association.

 Op 18 maart verschijnt ‘Truth’, het nieuwe album van Tim Gartland. De twaalf door Gartland (mede) geschreven songs zijn een mix van soul, blues, rootsrock en country. ‘Truth’ werd in twee dagen opgenomen in The Rock House in Franklin, Tennessee, en is geproduceerd door Kevin McKendree.

Het openingsnummer Don’t Mess With My Heart is een Stones-achtige bluesrocker met piano, mondharp en backing vocals van Wendy Moten. Vette mondharpsolo’s en lekker gitaarwerk bepalen grotendeels de funky blues Leave Well Enough Alone.

De geest van Willie Dixon waart rond in de groovy bluesballad The Thing About The Truth. Dit is tevens de eerste single van het album. Flonkerend is het pianospel van Kevin McKendree in de lekker ritmische blues Cloudy With A Chance Of The Blues.

Na het jazzy Outta Sight Outta Mind is het tijd voor soul in de soulblues One Love Away, het met fraaie backing vocals versierde Love Knocks Once en de in een bad van orgeltonen badende en met een fraaie mondharpsolo aangeklede ballad Pause.

Probably Nothing is Chicago blues met een intense mondharpsolo en een flonkerende pianosolo. Gartland en McKendree geven daarna ook in de rudimentaire blues Wish I Could Go Back hun visitekaartje af.

Het tempo gaat flink omhoog in Mind Your Own Business, met solo’s op mondharp en piano naast een strakke ritmesectie. In de funky instrumentale uitsmijter Save Sammy Some wordt er ook lustig op los gesoleerd.

Conclusie:
‘Truth’ is een uitstekend album.

Tracks:
01. Don’t Mess With My Heart
02. Leave Well Enough Alone
03. The Thing About The Truth
04. Cloudy With A Chance Of The Blues
05. Outta Sight Outta Mind
06. One Love Away
07. Love Knocks Once
08. Pause
09. Probably Nothing
10. Wish I Could Go Back
11. Mind Your Own Business
12. Save Sammy Some

Line-up:
Tim Hartland – zang, mondharmonica
Kevin McKendree – keyboards, elektrische ritme gitaar, backing vocals
Kenneth Blevins – drums
Steve Mackey – bas
Ray Desilvis – akoestische gitaar, slide gitaar, backing vocals
Bryan Brock – percussie
Wendy Moten – backing vocals

Website: https://www.timgartland.com/