Review: Thomas Frank Hopper – Paradize City

 

Thomas Frank Hopper - Paradize City

Thomas Frank Hopper – Paradize City
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Paradize City’ is de opvolger van het album ‘Blood Stone‘ uit 2021 van de Belgische gitarist en zanger Thomas Frank Hopper. Als kind verhuisde hij met zijn ouders naar Afrika waar hij bleef tot hij 16 jaar was. Op weg terug naar België bleef hij nog even hangen in Lagos City en Caïro.

Thomas Frank werd flink door de platencollectie van zijn vader beïnvloed en met name door bands als Supertramp, Genesis, Led Zeppelin en Pink Floyd. Hij speelde daarna in vele funk en punkpop bands. Zijn solowerk wordt gekenmerkt door zijn fabuleuze slidegitaarspel dat bij vlagen loeiend hard en vlammend klinkt.

De nummers op zijn nieuwe album zitten vooral in de bluesrock hoek maar er is ook ruimte voor Classic Rock a la Deep Purple en Uriah Heep.

Nadat Thomas Frank zijn gitaar als een soort misthoorn heeft laten loeien opent het album met Troublemaker. Een rauw pompend bluesrocknummer met snijdend gitaarwerk en het soulvol pompende Hammond orgel van Maxime Siroul, die op dt album een belangrijke rol speelt.

Dan volgt het log funkende Tribe, dat  richting het werk van Glenn Hughes gaat met een voorname rol voor  de funky fuzzbas van Jacob Miller.

In het venijnig groovende A Song For The Devil waren de nodige Deep Purple en Uriah Heep invloeden rond, vooral door de orgelklanken van Maxime Siroul. Het stug doorpompende Paradize City wordt voortgedreven door de pompende bas van Jacob Miller.

Na het vurig rockende Back To The Wild volgt de voortsluipende rocker Dog In An Alley met bluesy slidegitaarspel van Thomas Frank. April Fool is vervolgens een grimmige gonzende bluesrocker. De boogie komt op een schurende wijze voorbij in het broeierige Crossroads. In het intiemere Boundless gaat Thomas Frank richting de powerpop waarbij zijn zang af en toe aan Robert Plant doet denken.

De radio edit van Paradize City sluit het album af.

Wederom een uitmuntend bluesrock album van Thomas Frank Hopper!

Tracks:
01. Troublemaker
02. Tribe
03. A Song For The Devil
04. Chimera
05. Paradize City
06. Back To The Wild
07. Dog In An Alley
08. April Fool
09. Crossroads
10. Boundless
11. Paradize City (Radio Edit)

Website: https://www.thomasfrankhopper.com/