Review: Thomas Dybdahl – Teenage Astronauts

 

Thomas Dybdahl - Teenage Astronauts

Thomas Dybdahl – Teenage Astronauts
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: V2 Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Noorse singer-songwriter Thomas Dybdal is inmiddels een gevestigde naam geworden binnen het singer-songwriter genre.

Zijn nieuwe album, ‘Teenage Astronauts’, bewijst de klasse van deze artiest. Op zijn nieuwe album heeft Thomas gekozen voor een zeer intiem ruimtelijk geluid waarin de door Vince Medoza (o.a. Björk en het Metropole Orkest) gearrangeerde strijkers een zeer belangrijke en weldadige rol spelen.

Het album werd geproduceerd door Larry Klein (bas, synthesizer, percussie) en verder kreeg Thomas hulp van Tonning Helgø Heling (synthesizer, beats) en Eddie Kuhnle Ottoutad (keyboards).

Het album komt op gang met zachte spacey synthesizerklanken in Teenage Astronaut. Een zeer intiem nummer met hemelse koortjes, stemmige strijkers en de doorleefde, ietwat Tom Waits-achtige, zang van Thomas. Daarna zorgt het rijke strijkersgeluid in Graffiti Boy voor een warm weelderig geluid in een zacht deinend nummer.

All For A Girl is vervolgens een zeer intieme, aangrijpende ballad met fluisterzang van Thomas. Na het breekbare Beautiful Boy komt All For A Girl in een String Version nogmaals voorbij, al krakend en vervormd. Thomas klinkt zeer gekweld in het zwevende There’s No One Else On Earth.

Fraaie voorbeelden van het intiem golvende geluid van Thomas Dybdahl zijn Sea Turtles en Rocket Ship. De strijkers zorgen in Teenage Astronauts (Reprise) voor een zwevende orkestrale afsluiting van het album.

Een overweldigend mooi en intiem album van Thomas Dybdahl.

Tracks:
01. Teenage Astronaut
02. Graffiti Boy
03. All For A Girl
04. Beautiful Boy
05. All For A Girl (String Reprise)
06. There’s No One Else On Earth
07. Sea Turtles
08. Rocket Ship
09. Teenage Astronauts (Reprise)

Website: https://thomasdybdahl.no/