Review: Theo Sieben – Join The Crowned

 

Theo Sieben - Join The Crowned!

Theo Sieben – Join The Crowned
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Binnen de Nederlandse muziekwereld is gitarist-zanger Theo Sieben al lang geen onbekende naam meer. Deze uit het Brabantse Asten afkomstige muzikant componeerde muziek voor TV, theater, film en moderne dans en was te vinden in de bands van Douwe Bob, Henny Vrienten, Bertolf en Ellen ten Damme. Sinds 2021 is hij lid van de band Her Majesty.

Met zijn nieuwe album, ‘Join The Crowned’, moet hij in staat zijn om nu ook een bij de Nederlandse bluesliefhebbers door te breken.

Zijn album werd opgenomen in zijn huiskamer met vintage apparatuur. (Slide) gitaar en zang…daar moet je het mee doen en in één nummer een traporgel. En dat is bepaald geen straf!

In de akoestische blues van Theo Sieben komt je overduidelijke Ry Cooder (zijn vroegste werk) invloeden tegen terwijl ook een gitarist als Leo Kottke zijn sporen bij Theo lijkt te hebben achtergelaten.

Theo’s album opent intiem met Join The Crowned met Theo’s warme bluesstem en zijn broeierig schurende slidegitaar. Lightnin’ Hopkins’ See That My Grave Is Kept Clean is in een prachtige donker schurende versie te horen met Theo’s indringende weemoedige slidegitaar.

Het breekbare en donkere Born To Die is voorzien van een Neil Young achtige rauwheid. Na het korte Eventide volgt het krachtig stuwende Sadie. Het geluid van Ry Cooder is goed te horen in de breekbare instrumental March And October en het smachtende Needed Time.

Het breekbare en intieme The Slave’s Lamentation is een nummer dat vandaag de dag uiterst actueel is. Ballad Of A Native Son is een prachtnummer waarin Theo vertelt over een onverwachte ontmoeting met een bluesman.

Geheel in stijl wordt het album afgesloten met de zacht deinende instrumental Over The Mountain.

Theo Sieben nestelt zich met dit heerlijk intieme bluesalbum direct aan de top van de Nederblues!

Tracks:
01. Join The Crowned
02. See That My Grave Is Kept Clean
03. Born To Die
04. Eventide
05. Sadie
06. March And October
07. Needed Time
08. The Slave’s Lamentation
09. Ballad of a Native Son
10. Over The Mountain

Website: https://theosieben.com/