Review: Them Dirty Dimes – Empty Pockets

 

Them Dirty Dimes - Empty Pockets

Them Dirty Dimes – Empty Pockets
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het tweede album van het Groningse duo Them Dirty Dimes is echt zo’n vaderlands produckt waar je met recht apetrots op mag zijn. Gijs de Grooten Johan Stolk leveren namelijk met hun tweede album een Roots album af, dat van een on-Nederlandse klasse is.

Het album werd geproduceerd door Bernard Gepken (Daniël Lohues, Tangarine), die ook als gitarist te horen is en verder zijn Ferry Lagendijk (keyboards), David Gram (pedal steel), Mischa Porte (drums) en Christien Oele (aka VanWyck) (zang) op het album te horen.

Them Dirty Dimes laten verschillende aspecten van de Roots muziek voorbij komen.

De opener Huddle By The Fire is een swingende mix van het geluid van Bruce Springsteen en Bob Dylan & the Band met een zeer sprankelend resultaat. Het geluid van Bruce Springsteen is ook te horen in de intieme akoestische murder ballad Hangman. De folk-pop van Don’t Let Me Be is voorzien van een haast Tijuana-achtig geluid door de schitterende dixieland blazers.

Ook van pure country zijn Them Dirty Dimes niet vies., Zo is Stack ‘Em Up een krachtig stuwend countrynummer met de huilende pedal steel van David Gram, Zelfs het Rolling Stones geluid is terug te vinden en wel in de felle rocker Moving On waarvan het intro voorzien is van Stones riffs. Shadows In The Night is een felle hoekige swinger met zigeunerjazz trekjes waardoor je al gauw bij Vaya Con Dios uitkomt.

De hoogtepunten van het album zijn de hemeltergend mooie breekbare ballad Verse Of The Dawn en de deinende ballad Forever A Prisoner met smachtende gastzang van Christien Oele (aka VanWyck).

Nogmaals, ‘Empty Pockets’ is een on-Nederlands goed Roots album van Them Dirty Dimes. Een album waar ik erg blij van word.

Tracks:
01. Huddle By The Fire
02. Don’t Let Me Be
03. Don’t Know Where I’m Bound
04. Stack’Em Up
05. Verse Of The Dawn
06. Moving On
07. Love On Wheels
08. Forever A Prisoner
09. Shadows In The Night
10. Hangman
11. Hang On Rosie

Website:https://themdirtydimes.nl/