Review: The Wood Brothers – Heart Is The Hero

 

The Wood Brothers - Heart Is The Hero

The Wood Brothers – Heart Is The Hero
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Honey Jar
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

The Wood Brothers hebben hun achtste studioalbum ‘Heart Is The Hero’ uitgebracht. In plaats van het veel modernere digitale proces te gebruiken om een album op te nemen kiest The Wood Brothers ervoor om het album volledig analoog op te nemen op 16-track tape. Ze deden dit om het verschil van album naar liveoptredens voor het publiek zo klein mogelijk te houden. Opnemen zonder computer dwong ons om op onze instincten te vertrouwen, te kiezen wat het beste voelde en verder te gaan, zegt Chris Wood.

Het trio bestaande uit de broers Chris en Oliver Wood en bijgestaan door multi-instrumentalist Jano Rix, hebben een indrukkend album afgeleverd. ‘Heart Is The Hero’ is een akoestisch album met een elektrisch randje.

Het album begint opgewekt met Pilgrim, een vrolijk, akoestisch nummer met een lekkere bas en piano lijn. Het is een geweldige start en wat mij betreft meteen het beste nummer.

Heart Is The Hero is weer een fijn deuntje, opnieuw met piano en contrabas op de voorgrond met toegevoegde mondharmonica. “The Heart Is The Hero Of Every Song” zingen ze op het titelnummer, ter ere van de doelstelling van het album om het liveoptreden zo dicht mogelijk te benaderen en vast te leggen.

Far From Alone begint als een traditioneel roots-nummer, en aan het eind wordt het uitgebreid met trombone en orgel. Het klinkt als een New Orleans waardige jazzjam. Er is een echt country-soulgevoel aan Rollin’ On terwijl Line That Pockets een van hun donkerste nummers zowel muzikaal als tekstueel is. Met een driestemmige harmonie in het refrein sporen ze ons aan het materialisme op te geven en in plaats daarvan onze zakken te vullen met gratie en mededogen.

In Mean Man World is Chris Wood als vader bezorgd over de vrouwonvriendelijke toekomst die zijn dochter meer dan waarschijnlijk zal tegenkomen. Het slotnummer Kitchen Floor is prachtig en het wachten waard. Dit nummer is het meest akoestisch van allemaal.

The Wood Brothers hebben een volwaardig geluid in realtime rechtstreeks vanuit de studio vastgelegd. Het is moeilijk te geloven dat de kern van deze band slechts bestaat uit een akoestische gitaar, contrabas en percussie. Ze hebben een welverdiende reputatie als een must-see liveshow.

Tracks:
01. Pilgrim
02. Heart is the Hero
03. Worst Pain of All
04. Far From Alone
05. Between the Beats
06. Line Those Pockets
07. Mean Man World
08. Rollin’ On
09. Someone for Everyone
10. Kitchen Floor

Website: https://www.thewoodbros.com/