Review: The Winery Dogs – III

 

The Winery Dogs - III

The Winery Dogs – III
Format: CD / Label: Three Dog Music Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het snoeiharde Classic Rock werk opgelet! Album nummer drie van the Winery Dogs is namelijk uit! En mocht je even vergeten zijn wie dat ook alweer zijn: Een powerhouse trio opgebouwd rond de klasse muzikanten Richie Kotzen (zang, gitaar, o.a. ex-Mr. Big en Poison), Mike Portnoy (drums, o.a. Dream Theater, Sons Of Apollo en Adrenaline Mob) en Billy Sheehan (bas, o.a. Steve Vai, David Lee Roth en Mr. Big). En dan weet je al dat je goed zit met dit album.

Een album, dat na zeven jaar het derde album is van het trio,  dat hevig beïnvloed is door het geluid van o.a. Glenn Hughes, Grand Funk Railroad, Cacus, Beck Bogert & Appice en Whitesnake.

Met name de in vloed van Glenn Hughes is door de uitstekende soulvolle zang van Richie Kotzen onmiskenbaar. Dat is goed te horen in de opener Xanadu, dat gelukkig geen misplaatste cover is van Olivia Newton-John of Rush, maar wel een stevig funky hard nummer, voortgestuwd door de drums van Mike Portnoy en de weergaloze gitaar van Richie Kotzen. Het nummer is dermate intens, dat Mike Portnoy aan het eind van het nummer uitgeput zijn drumstokken laat vallen.

Ook in Mad World zit een funky Glenn Hughes geluid maar dan meer op een lome broeierige rockwijze. Richie Kotzen tovert blaarvormend gitaarspel uit zijn instrument en ook Billy Sheehan laat van zich horen middels een pompende bassolo. In Breakthrough zitten lichte the Police trekjes in stuwende rocknummer, dat meer richting Whitesnake trekt.

De energie van Grand Funk Railroad en/of Cactus is volop aanwezig in het funky Rise met grommende basgrooves en gierend gitaarwerk. Stars wisselt dromerige psychedelische riffs af met een heftig rockrefrein, gevolgd door de bijtende hoekige rocker The Vengeance.

De zang van Richie Kotzen klinkt in het massief rockende Pharaoh grunge-achtig, als Soundgarden of Pearl Jam. Gaslight is een werkelijk razend rockend nummer en in het lui deinende Lorelei duiken wat bluesinvloeden op.

Het album wordt afgesloten door de funky party van The Red Wine met super zware funk grooves.

Heerlijk om na 7 jaar weer eens wat van the Winery Dogs te horen. Een absolute aanrader en ik hoop dat we niet weer 7 jaar moeten wachten!

Tracks:
01. Xanadu
02. Mad World
03. Breakthrough
04. Rise
05. Stars
06. The vengeance
07. Pharaoh
08. Gaslight
09. Lorelei
10. The Red Wine

Website: http://www.thewinerydogs.com/