Review: The Wilburn Brothers – Folk Songs From The City Limits

 

The Wilburn Brothers - Folk Songs From The City Limits

The Wilburn Brothers – Folk Songs From The City Limits
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The Wilburn Brothers was een Amerikaans duo uit Hardy, Arkansas, dat aan het begin van de vijftiger jaren behoorlijk populair was in de States. Het geluid van Teddy en Doyle Wilburn bereikte de Nederlandse oren echter niet.

Teddy en Doyle begonnen in 1937 al als the Wilburn Children en werden ontdekt door Roy Acuff. Tussen de jaren 1954 en 1972 scoorde het duo maar liefst 30 hits en het duo trad in 1940 op op de Grand Ole Opry. Ook hadden Teddy en Doyle hun eigen TV show.

In 1962 verschenen er twee albums, ‘City Limits’ en ‘Folk Songs’, die nu door het Jasmine label op één schijf zijn heruitgebracht.

Het meest opvallende aan het geluid van the Wilburn Brothers is hun zang. Hun stemmen pasten perfect bij elkaar op een zeer intieme en warme wijze, die meer dan eens het geluid van the Everly Brothers in herinnering brengt.

Het ‘City Limits’ album is het meest zoetgevooisde van de twee albums.

De openingstrack Breaking In A Brand New Broken Heart is daar een goed voorbeeld van. Een zacht deinend nummer, dat nergens te zoetgevooisd klinkt maar volop ruimte biedt voor hun indringende hartenpijn. The Wild Side Of Life is vervolgens een luchtig huppelend countrynummer met een flinke “It Was God Who Made Honky Tonk Angels”  invloed.

De fluwelen stemmen van Teddy en Doyle zijn volop te beluisteren in nummers als het dromerige Answer Me (My Love) en Take Good Care Of Her. Door de zoete dameskoortjes klinken sommige nummers gevaarlijk klef zoals het gladde Near You.

Gelukkig staat er dan een aantal echte “tearjerkers” op het album waarvan het breekbare Burning Bridges een fraai voorbeeld is. I Fall To Pieces is bij ons vooral bekend door Roy Orbison en Release Me werd door Engelbert Humperdinck de hitlijsten in gezongen.

‘Folk Songs’ is de (verraderlijke) titel van album nummer twee. Ondanks het feit dat er in sommige nummers inderdaad een folk geluid zit ligt de nadruk hier meer op de bluegrass klant van de country.

Het luchtige Mountain Dew is daar een goed voorbeeld van evenals het lui swingende What’s Gonna Become Of Me. De folk is te horen in het stuwende Roll On Buddy, Roll On in de klassieker Michael (Row The Boat Ashore).

Door donkere nummers als Left My Gal In The Woods en Beneath The Willow Tree maakt album nummer twee meer indruk dan het eerste album uit 1962.

Doyle Wilburn overleed in 1982, gevolgd door Teddy in 2003.

Deze heruitgave van the Wilburn Brothers is een fraaie nalatenschap van dit, in ons land, ondergewaardeerde duo.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

The Wilburn Brothers - Folk Songs From The City Limits - back