Review: The White Buffalo – Year of The Dark Horse

 

The White Buffalo - Year of the Dark Horse

The White Buffalo – Year of The Dark Horse
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Virgin Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Out with the old and in with the new

“And now for something completely diffrent”. Deze gevleugelde uitspraak ,zo vaak uitgesproken door de heren van Monty Python is meer dan passend voor het jongste album van The White Buffalo, ‘Year of The Dark Horse’.

Het is zoveel meer dan dat we tot op heden gewend waren en bevat zo’n diversiteit aan stijlen en invloeden dat het onmogelijk is om het in een alles omvattende omschrijving te vangen, hoewel eclectisch de lading misschien wel het beste dekt.

Twaalf nummers telt dit nieuwe album, het is de opvolger van ‘On The Widow’s Walk’ en de hoeveelheid bijzonder sterke liedjes is even zo hoog. Van de rondwarende geest van Tom Waits naar invloeden als Springsteen, ze volgen in de vorm van seizoenen het jaar van een man, om het even wie.

Zelfreflectie en ontwikkeling slaan de klok en hebben hun weg dus niet enkel en alleen in de muziek gevonden. De teksten bevatten vaak een dubbele laag die bijdraagt aan de fascinerende luisterbeurt waar ” Year Of The Dark Horse’ voor staat.

Sommige albums lenen zich uitstekend voor een groot en hard geluid, andere komen het beste tot hun recht op een goede koptelefoon. The White Buffalo behoorde met zijn muziek altijd al tot een artiest wiens muziek in de laatste categorie viel. In het geval van ‘Year Of The Dark Horse’ zou het echter meer dan zonde zijn om het niet op de koptelefoon te beluisteren.

Jake Smith, de man achter het alter ego van The White Buffalo blijft verrassen naarmate zijn aantal platen oploopt, rust niet op zijn lauweren en gaat het onbekende niet uit de weg. Deze open houding levert andermaal een zeer mooi album op. Misschien wel een van de meest gevarieerde en onderhoudende van dit jaar.

Tracks:
01. Not Today
02. Winter Act 2
03. Kingdom For A Fool
04. Love Will Never Come / Spring’s Song
05. She Don’t Know That I Lie
06. C’mon Come Up Come Out
07. Love Song #3
08. Heart Attack
09. Am I Still A Child
10. 52 Card Pickup
11. Donna
12. Life Goes On

Line-up:
Jake Smith –  Vocals / Guitars
Christopher Hoffee – Bass Guitar, Guitar, Keyboards
Matt Lynot – Drums

Website: https://thewhitebuffalo.com/