Review: The Weeping Willows – You Reap What You Sow

 

The Weeping Willows - You Reap What You Sow

The Weeping Willows – You Reap What You Sow
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van de albums van Robert Plant & Allison Krauss opgelet!

Met het derde album van het Australische duo The Weeping Willlows heb je er een album bij, dat van een zelfde hoge kwaliteit is als het Plant/Krauss duo. Even donker, melancholiek, teer en prachtig.

Andrew Wrigglesworth (zang, gitaar, ganjo) en Laura Coates (zang) uit Melbourne hebben muzikale wortels in de bluegrass en zitten in de zogenaamde “Gothic Americana” hoek en daarmee wordt de vaak bedrukte, donkere sfeer bedoeld.

Het duo wordt bijgestaan door een aantal gelouterde muzikanten: David Pitch (bas, o.a. Mary Gauthier, Willie Nelson, Don Henley), Luke Moller (fiddle, mandoline, o.a. Kasey Chambers), Kevin Breit (banjo, o.a. Rosanne Cash), Tommy Detamore (pedal steel, o.a. Robert Earl Keen), James Church (dobro, Montgomery Church), Ryan Freeland (piano,accordeon o.a. Ray LaMontagne), Megan Bird (backing vocals, Great Aunt) en Chelsea Allen (backing vocals).

Er staat slechts één vrij luchtig nummer op het album, Wheels Won’t Roll, een sprankelend nummer met bluesy gitaarwerk.

De overige nummers zijn allemaal breekbaar donker en intiem. Neem nu de opener House Of Sin, een folkie nummer met een wrange donkere sfeer en een bluesy ondertoon. Hier valt ook gelijk op dat de stemmen van Andrew en Laura elkaar perfect aanvullen.

Singin’ The Blues is een zeer tere, desolate ballad met fraaie melancholieke samenzang. Laura krijgt een solospot in Fall Out Of Time, een intiem deinend nummer met hemelse pedal steel, fiddle en accordeon. Prelude is een donker schurende instrumental, compleet met een donker tokkelende ganjo en krassende fiddle. Het donkere Bells Are Ringing In The Churchyard heeft een sfeer, die perfect in de serie ‘Peaky Blinders’ zou passen.

Geheel in stijl sluiten the Weeping Willows hun album af met het indrukwekkende a capella nummer North Wind.

Ik ben zeer onder de indruk, en in de ban, van dit zeer fraaie derde album van The Weeping Willows.

Tracks:
01. House Of Singleton
02. Singin’ The Blues
03. Black Crow
04. Lonesome Now I’m Gone
05. Wheels Won’t Roll
06. Fall Out Of Time
07. Prelude
08. Bells Are Ringing In The Churchyard
09. Turning To Stone
10. North Wind

Website: http://www.theweepingwillows.com.au/