Review: The Wanton Bishops – Under The Sun

 

The Wanton Bishops - Under The Sun

The Wanton Bishops – Under The Sun
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Gnu Roam Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Under The Sun’ is het tweede album van het duo the Wanton Bishops. Een duo uit Beiroet, Libanon, bestaand uit Nader Mansour (zang, gitaar, harmonica, keyboards) en Eddy Ghossein (gitaar, banjo). Het is de opvolger van het debuutalbum ‘Sleep With The Lights On’, waarop rauwe garageblues a la R.L. Burnside de overhand had.

Dat is op het nieuwe album, dat geproduceerd werd door Jules Apollinaire, niet het geval. De invloed van de garageblues is zeker nog wel aanwezig in het rauwe geluid van het album maar heeft zeker niet de overhand.

The Wanton Bishops mengen op dit album fuzzrock, garagerock, The The-achtige rock en Arabische (Libanese) invloeden met een zeer intrigerend resultaat.

Om een goed beeld te krijgen van hun geluid zijn meerdere draaibeurten van dit album noodzakelijk. En dat is zeker geen straf!

Het album opent met Don’t You Touch The Radio. Een zeer logge en rauwe garareblues boogie, dat klinkt als een zwaar fuzzende Canned Heat in een bed vol fuzzende noise. Een heftige binnenkomer! Het geluid van Beirut gaat meer de funky fuzzkant op. De keyboards produceren Arabische elementen en qua sfeer gaat dit nummer richting het donkere geluid van The The of Depeche Mode.

In Do What You’re Told duiken via de gitaarriffs wat T.Rex invloeden op in een zeer rauw fuzznummer. Ya Habibi opent met een rauwe Arabische gitaarmelodie en gaat over in een grimmig The The-achtig nummer.

Na het donkere en bedwelmende God’s Own Remedy is het de beurt aan de rauwe Arabische garageblues mantra We Are One, dat langzaam transformeert tot een betoverende Arabische swinger. In Run Run zijn wat stiekeme Doors elementen te ontdekken in een hypnotiserende psychedelische blues. Ook voor surf draait het duo zijn hand niet om. Fallen Angel is namelijk een donker galmend fuzzsurf nummer.

Het intiem galmende liefdeslied Jericho sluit het album af. Intiem en toch donker door de diepe twangende gitaar.

Dit album van the Wanton Bishops is echt zo’n album dat na elke draaibeurt steeds meer gaat intrigeren! Top album!

Tracks:
01. Don’t You Touch The Radio
02. Beirut
03. Do What You’re Told
04. Ya Habibi
05. God’s Own Remedy
06. We Are One
07. Gonna Be Fine
08. Run Run
09. Fallen Angel
10. Jericho

Website: https://www.facebook.com/thewantonbishops