Review: The Third Mind – 2

 

The Third Mind - 2

The Third Mind – 2
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Yep Roc Records – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met het tweede album van de band The Third Mind neem je een diepe duik terug naar het psychedelische folkrock geluid van het einde van de jaren zestig.

The Third Mind is een band, die bestaat uit de gelouterde muzikanten Dave Alvin (gitaar, the Blasters), Victor Krummenacher (drums, percussie, Cracker, Camper Van Beethoven), David Immerglück (gitaar, harmonium, mellotron, the Counting Crows,Camper Van Beethoven) en Jesse Sykes (zang, gitaar).

Wat direct opvalt op dit album is het immens harde, verwoestende gitaarwerk van Dave Alvin en David Immerglück, die menig gitaarduel uitvechten. Daarnaast brengt het stemgeluid van zangeres Jesse Sykes je terug naar de dagen van Jefferson Airplane/the Great Society.

Op het album 5 covers en één eigen nummer. De eerste cover is Groovin’ Is Easy, bekend van the Electric Flag en geschreven door Ron Polte. Dit nummer uit 1967 krijgt een intiem deinende versie met breekbare zang en zachte grooves. Langzaam aan werkt dit nummer naar een krachtig psychedelisch eind met grimmig fuzzend gitaarspel.

Why Not Your Baby is de volgende cover. Een nummer van Gene Clark, dat op een Dillard & Clark album uit 1968 staat. Een intiem deinende ballad met schurend noisegitaarspel. In My Own Dream van the Paul Butterfield Blues Band klinkt op dit album als een donker broeierig Creedence Clearwater Revival nummer met Grace Slick-achtige zang en een verwoestend hard gitaarduel.

Het eigen nummer Tall Grass doet gelijk aan de mystieke psychedelische rock van Jefferson Airplane denken. Een weldadig nummer met splijtend priemgitaarwerk. In dezelfde stijl volgt Sally Go Round The Roses van the Great Society (met Grace Slick).

De intieme cover van Fred Neil’s A Little Bit Of Rain sluit deze zeer indrukwekkend reis naar de psychedelische 60’s af. Een muzikale reis vol avontuur!

Tracks:
01. Groovin’ Is Easy
02. Why Not Your Baby
03. In My Own Dream
04. Tall Grass
05. Sally Go Round The Roses
06. A Little Bit Of Rain

Website: https://www.thethirdmind.net/