Review: The Terraplanes Blues Band – Stepping Stones

 

The Terraplanes Blues Band - Stepping Stones

The Terraplanes Blues Band – Stepping Stones
Format: CD – Digital / Label: MAS Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

The Terraplanes Blues Band, afkomstig uit het Britse Bristol leveren met ‘Stepping Stones’ hun eerste volledige album af.

Sinds de oprichting van de Terraplanes Blues Band in 2013 heeft het de transformatie van duo naar kwartet ondergaan, wisselingen in de personele bezetting gekend en werd het opgepikt door MAS Records ( waarvan Robert Plant beschermheer is).

Eerder verscheen er al een zeer goed ontvangen 5 track EP  met de titel ‘Midnight Train’ in 2019. Maar nu dus een hele plaat, twaalf eigen nummers hebben hun weg naar ‘Stepping Stones’ gevonden en tezamen zijn ze goed voor een kleine drie kwartier aan Britse Rhythm and Blues.

De opnames vonden plaats in de Foel Studio in Wales en in de Pirate Studio te Bristol en Richard Parsons tekende in de laatstgenoemde studio ook voor de mix en mastering van deze toch zeer geslaagde plaat.

Kenmerkend is het aangename “Garage geluid” waarbij de harmonica een prominente plaats inneemt en de ritme sectie een wat meer terughoudendere aanpak kiest. Dat wil niet zeggen dat er niet flink huisgehouden wordt bij tijd en wijlen. Want er staat een fijne combinatie van uptempo en wat langzamere nummers op ‘Stepping Stones’. Zo af en toe komt er zelfs een piano/orgeltje voorbij.

Meteen wordt vanaf opener Highway 61 duidelijk wat de insteek is en pas bij Pick Myself Up, het vijfde nummer, wordt er wat gas terug genomen.

North Street Blues is misschien wel het duidelijkst onderhevig aan de blues invloeden.The Ballad of Ragtime Texas is misschien wel een ietwat vreemde eend in de bijt maar in alles een bizar goed liedje, zoals eigenlijk alles aan deze plaat gewoon heel goed in elkaar steekt.

 Het plezier en de energie die de heren met zich mee brengen werkt in ieder geval aanstekelijk en als er een “Geest van Britse Rhythm and Blues toen” bestaat, dan is hij bij vlagen zeker hoorbaar in de Terraplanes Blues Band.

Dat het met de Terraplanes de goede kant op gaat sinds ze bij MAS Records zitten moge duidelijk zijn, het viertal is dan ook met recht trots op wat ze met ‘Stepping Stones’ op de wereld los laten.

Tracks:
01. Highway 61
02. My Malaise
03. Get Along
04. Rattlesnake Blues
05. Pick Myself Up
06. Don’t Do Me Wrong
07. Night Bus
08. Ain’t Had No Lovin’
09. North Street Blues
10. The Ballad Of Ragtime Texas
11. Stepping Stones
12. The Lonesome Crow

Website: https://www.theterraplanesbluesband.com/