Review: The Tangent – To Follow Polaris

 

The Tangent - To Follow Polaris

The Tangent – To Follow Polaris
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Het nieuwe, inmiddels 13e studioalbum van The Tangent, kent een aparte voorgeschiedenis: omdat de andere bandleden een “functie elders” bekleedden, werd in overleg besloten om het werk voor ‘To Follow Polaris’ volledig over te laten aan de toch al belangrijkste man in de band, Andy Tillison, die dus alle instrumenten en zangpartijen voor zijn rekening heeft genomen.

Voor het vertrouwde Tangent-geluid maakt deze stap niet zoveel uit, ook op dit spiksplinternieuwe album wordt symfonische rock met regelmatig jazzy elementen geboden. Die jazzy songtextuur komt bijvoorbeeld duidelijk aan de oppervlakte in het fijne acht minuten klokkende The Fine Linedat wel knipoogt naar Steely Dan, met name in de zanglijnen.

Het hart van de plaat wordt gevormd door het epische, 21 minuten durende The Anachronism, een echte Tangent-compositie met veel tempo- en sfeerwisselingen, een heuse tour de force die niet meteen zijn geheimen prijsgeeft en waarin het themaatje van The North Sky in het laatste part terugkomt.T

he Single (From A Re-Opened Time Capsule), dat al via de streamingsdiensten als ijsbreker diende, is het meest toegankelijke nummer en behoort tot de hoogtepunten, net zoals het knappe openingsnummer The North Sky, dat later nog terugkeert in een niet echt interessante radio-versie. Dat kan niet gezegd worden van het veel te lange (17 minuten)Tea At Bettys Simulation, dat begint alsof we terug zijn in Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren voor TROS Sesjun, maar halverwege evolueert in symfonische rock.

Alles bij elkaar genomen, bekruipt me toch het gevoel dat Tillison beter even had kunnen wachten op zijn bandleden, wellicht had de inbreng van die mannen geleid tot betere nummers.

Tracks:
01. The North Sky
02. A ‘Like’ In The Darkness
03. The Fine Line
04. The Anachronism
05. The Single (From A Re-Opened Time Capsule)
06. The North Sky (Radio Edit)
07. Tea At Bettys Simulation

Website: https://www.thetangent.org/