Review: The Tangent – Pyramids, Stars And Other Stories – The Tangent’s Live Recordings 2004-2007

 

The Tangent - Pyramids, Stars And Other Stories - The Tangent’s Live Recordings 2004-2007

 The Tangent – Pyramids, Stars And Other Stories – The Tangent’s Live Recordings 2004-2007
Format: 2CD – 3Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Toetsenist/zanger Andy Tillison mag met recht de drijvende kracht genoemd worden achter progrockcollectief The Tangent, dat in 2002 werd opgezet, aanvankelijk werd gezien als een “on-off side project” maar inmiddels 10 studioalbums heeft uitgebracht en ook enkele liveplaten.

Dit nieuwe album verzamelt drie concerten: eentje uit 2004 uit Duitsland (op de cd zijn dat de eerste vijf tracks in de originele samenstelling van Tillison, Roine Stolt (zang, gitaar), Jonas Reingold (bas), Zoltán Csörz (drums) en toetsenist Sam Baine), een uit Engeland (8, 9 en 10) en een uit Amerika (track 7, 11, 12 en 13).

Voor wie de band niet kent: The Tangent produceert onvervalste retroprog in nogal complexe composities die allemaal ontsproten zijn aan het brein van Andy Tillison, met uitzondering van Lucky Man, dat werd geschreven door Greg Lake van Emerson, Lake & Palmer. Daarbij is Tillison niet vies van een jazzy sfeertje, zoals dat in middengedeelte van het een kwartier durende The World We Drive Through opduikt.

In de afgelopen twintig jaar is The Tangent een doorgangshuis van muzikanten gebleken, maar bestaat anno 2023 uit Tillison, Reingold, gitarist Luke Machin, drummer Steve Roberts en Theo Travis (blaasinstrumenten). Dit vijftal is te horen op de Amerikaanse opnames. Wil je genieten van twee uur en 23 minuten topprogrock, dan is dit een verplichte aanschaf, hoewel de zang van Tillison discutabel blijft, daar zou een echte zanger uitkomst bieden.

Tracks:
01. The World We Drive Through
02. The Canterbury Sequence
03. The Winning Game
04. In Darkest Dreams
05. The Music That Died Alone
06. Lucky Man
07. A Spark In The Aether
08. A Sale Of Two Souls
09. Perdu Dans Paris
10. A Crisis In Mid Life
11. Doctor Livingstone (I Presume)
12. Titanic Calls Carpathia
13. Two Rope Swings

Website: https://thetangent.org/