Review: The Sully Band – Let’s Straighten This Out!

 

The Sully Band - Let’s Straighten This Out!

The Sully Band – Let’s Straighten This Out!
Format: CD – Digital / Label: Blue Élan Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The Sully Band is een band uit San Diego, geformeerd rondom Bob “Sully” Sullivan, die bekend is als radio- en TV presentator. Bob is dol op soulmuziek en dat is op zijn nieuwe album goed te horen. Hij laat zich begeleiden door zijn Sully Band, die verder bestaat uit James East (bas), Anthony Cullins (gitaar), Mark Hattersley (keyboards, zang), Rebecca Jade(zang), Tripp Sprague (saxofoon, fluit, harmonica), Steve Dillard (trompet, Flugelhorn), Tres Hodgens (drums), Nacho (percussie, zang), Jon Harford (sologitaar), Dennis Cruzan (trompet), April Leslie (saxofoon) en Tomoka Nomura (saxofoon).

Op het album tref je een groot aantal covers tegen, allemaal afkomstig uit de soul- en blueshoek.

The Sully band krijgt het voor elkaar om een geheel eigen draai aan deze klassiekers te geven zonder dat de kracht van de originele nummers verloren gaat. Qua stijl moet je hier gaan denken aan Delbert McClinton of de rhythm & blues avonturen van Bruce Willis.

Bob heeft een zeer aangename doorleefde soulstrot, die je in het openingsnummer When The Battle Is Over in duet hoort met de al even soulvolle stem van Rebecca Jade. Het gaat hier om een cover van het Dr. John nummer, een loom pompende cover met doo wop trekjes.

Hallelujah, I Love Her So is natuurlijk bekend van Ray Charles en is hier omgeturnd tot een luie jazzy shuffle met zacht priemend jazzgitaar spel. Stuwende drums zetten het funky pompende Ice Cold Daydream in werking. Een soepel funkend nummer.

De klassieker I Wish It Would Rain van the Temptations is in een broeierig lome funky versie gegoten met een kreunende funky harmonica van Tripp Sprague. Billy Preston’s Nothing From Nothing is van zichzelf al een superfunky nummer en de versie van The Sully Band doet daar op een warm groovende wijze niet voor onder. Er duikt zelfs een funky banjo in deze cover op.

Nolan Porter’s If I Could Only Be Sure is waarschijnlijk iets minder bekend en is een warm intiem groovend nummer met een romig soulgeluid. Ook Brenton Wood’s Gimme Little Sign klinkt heerlijk intiem op een haast Bill Withers-achtige wijze.

De cover van het Albert Collins nummer If You Love Me Like You Say is verrassend doordat het een New Orleans funk geluid heeft gekregen.

Na de intieme cover van Latimore’s Let’s Straighten It Out wordt het album gesloten door een cover van Jackie Wilson’s Higher And Higher, dat in handen van The Sully band intiem swingt met een lichte Latin touch door de percussie van Nacho.

De liefde voor de soulmuziek is goed te horen op dit nieuwe album van The Sully Band. De soul druipt er op een heerlijke wijze van af!

Tracks:
01. When The Battle Is Over
02. Hallelujah, I Love Her So
03. Ice Cold Daydream
04. I Wish It Would Rain
05. Nothing From Nothing
06. If I Could Only Be Sure
07. Gimme Little Sign
08. If You Love Me Like You Say
09. Let’s Straighten It Out
10. Higher And Higher

Website: https://sullyband.com/