Review: The Stephen Stanley Band – Before The Collapse Of The Hive

 

The Stephen Stanley Band - Before The Collapse Of The Hive

The Stephen Stanley Band – Before The Collapse Of The Hive
Format: CD / Label: Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Canadese singer-songwriter Stephen Stanley uit Toronto was voorheen lid van The Lowest Of The Low. Een band, die vooral in Canada “wereldberoemd” was en een gouden album scoorde met ‘Shakespeare My Butt’.

Inmiddels is Stephen zijn eigen Stephen Stanley Band begonnen, die naast Stephen bestaat uit Chris Bennett (gitaar, zang), Chris Rellinger (bas) en Cam Pyziak (drums).

‘Before The Collapse Of The Hive’ is hun derde album. Een album, dat vol staat met rootsrock. De ene keer intiem en breekbaar, de andere keer ongepolijst rockend. Om precies aan te duiden hoe deze band klinkt moet je eigenlijk een mix maken van Neil Young, REM, Tom Petty, garagerock, 60’s psychedelica en zelfs wat surf flarden. Een veelzijdig geluid dus!

De hoekig swingende rootsrock van Chase That Devil opent het album. Een nummer met een krachtig soulvol geluid, rauwe zang en felle gitaarriffs. Dan volgt The Winnipeg Gun, dat een intiem zwevend, licht psychedelisch, nummer is.

In Strawman vertelt Stephen zijn verhaal over een broeierig galmende melodie, gesteund door de warme zang van Kate Fenner. You’re No Exception begint sprankelend om daarna over te gaan in een intiem breekbaar nummer met zacht tokkelend banjospel.

De rockend kant van de band is te horen in de pittige rocker Here Comes That Rain, de gruizige rocker No Love Lost waarin zelfs riffs te horen zijn, die doen denken aan Lou Reed’s Sweet Jane. In het ongepolijste Hey Darlene worden garagerock en surfinvloeden met elkaar gemixt met een vlammende Neil Young gitaarsolo.

Lekkerste nummer van het album is The Ballad Of Lou Room, een Springsteen-achtig soulvol nummer.

Ik vind het totaal begrijpelijk dat Stephen Stanley groot in Canada is want dit album van zijn Stephen Stanley Band toont de kwaliteit en veelzijdigheid van deze band namelijk op een prima wijze aan!

Tracks:
01. Chase That Devil
02. The Winnipeg Gun
03. Straw Man
04. You’re No Exception
05. Here Comes That Rain
06. The Owl
07. The Ballad of Lou Room
08. No Love Lost
09. Hornets
10. Hey Darlene
11. Holding Back on Someday

Website: https://stephenstanleyband.com/