Review: The Steel Woods – On Your Time

 

The Steel Woods - On Your Own Time

The Steel Woods – On Your Own Time
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band the Steel Woods uit Nashville, TN, heeft een moeilijke periode achter de rug. In 2021 stierf oprichter en gitarist Jason “Rowdy” Cope ten gevolge van diabetes complicaties.

Zijn plaats werd ingenomen door Tyler Powers zodat de band weer compleet was. De overige leden zijn Wes Bayliss (zang, gitaar), Johnny Stanton (bas) en Isaac Senty (drums).

Hun vierde album, ‘On Your Time, bewijst dat we hier met een prima Southern Rock band te maken hebben. Een band, die vooral in de ingetogen nummers en ballads weet te imponeren maar ook krachtig kan rocken.

Geopend wordt met de broeierige sfeervolle Southern Rock van The Man From Everywhere waarin de krachtige bluesy, Gregg Allman-achtige, zang op een zeer positieve wijze opvalt naast het smartelijke gitaarwerk. Vervolgens is Cut The Grass een donker schurend nummer met een schitterend huilend gitaarduel van Wes Bayliss en Tyler Powers. Zij laten hun gitaren nogmaals vlammen in het bedwelmend voortpompende Devil In This Holler.

Zoals gezegdweet de band vooral met de meer ingetogen nummers te imponeren zoals de intieme ballad On Your Time. Een weemoedig nummer met zacht twangend gitaarwerk. Ook de cover Patty Loveless’ You Don’t Even Know Who I Am is een indringend wrang nummer.

Het weemoedige Stories To Tell To Myself, de warme ballad Broken Down Dam en de countryballad If Not For The Rain bewijzen dat deze band meesters van de Southern Rock ballads zijn.

Het hoogtepunt van het album is de cover van Kris Kristofferson’s Border Lord dat is omgetoverd tot een magistrale krachtig rockende cover.

The Steel Woods hebben gelukkig de kracht gevonden om met de band verder te gaan en dat zal voor de fans van de Southern Rock zeer goed nieuws zijn! Een prima album in het Southern Rock genre!

Tracks:
01. The Man From Everywhere
02. Cut The Grass
03. Devil In This Holler
04. Famine Fortune
05. On Your Time
06. You Don’t Even Know Who I Am
07. Border Lord
08. Stories To Tell To Myself
09. Broken Down Dam
10. If Not For The Rain

Website: https://www.thesteelwoods.com/