Review: The Staples Jr. Singers – When Do We Get Paid

 

The Staples Jr. Singers - When Do We Get Paid

The Staples Jr. Singers – When Do We Get Paid
Format: CD – Vinyl LP / Label: Luaka Bop
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik kan mij voorstellen, dat je bij het horen van de naam The Staples Jr. Singers denkt dat we hier te maken zouden hebben met de kinderen van de befaamde Staple Singers. Dat is dus niet zo! Het gaat in dit geval om een trio uit Aberdeen, Mississippi, dat zichzelf vernoemd heeft naar hun idolen The Staple Singers.

Het trio bestond uit Annie Brown (zang), Edward Brown (zang) en A.R.C. Brown (gitaar, zang), aangevuld door Ronnie Brown (bas) en Corl Walker (drums).

Ze kwamen onder de hoede van een producer met de naam Big John, die met hen het album ‘When Do We Get Paid’ opnam in de de Statue Recording Studio in Tupelo, Mississippi, in het jaar 1975.

Dit album is gelukkig opnieuw uitgebracht. Gelukkig omdat we hier te maken hebben met een vreselijk ondergewaardeerd en vreselijk vergeten gospelsoul trio.

Hun gospel klinkt behoorlijk rauw, vooral door de krachtige zang van Annie, die destijds slechts 14 jaar oud was. Ook zat er flink wat funk in hun gospel. Zoals in I Know You’re Going met de ernorme rauwe soulstrot van Annie en zijn warnme, soulvolle grooves.

Het geluid van hun idolen The Staple Singers is zeer herkenbaar in de krachtig swingende gospelsoul van I’m Looking For A Man, dat flinke invloeden van Bobby Womack’s Looking For A Love bevat. De krachtige bluesy gospelsoul van Get On Board treft je rechtstreeks in je hart en ziel.

De rauwe zang van Annie steelt de show in de diepe soulblues van Somebody Save Me en het luchtig swingende On My Journey Home. De priemende gitaar van A.R.C. Brown vervult in het krachtige en opzwepende Waiting For The Trumpet To Sound een Pops Staples-achtige rol.

Nog twee voorbeelden van het funky geluid van The Staples Jr. Singers. Het broeierige, bluesy I’m Going To A City en het loom groovende Send It On Down.

Het album wordt uitbundig en krachtig afgesloten door I Got A New Home dat even krachtig als Will The Circle Be Unbroken klinkt.

Edward en A.R.C. Brown treden nog steeds op, als The Brown Singers en Annie met The Caldwell Singers!

Een zeer terechte her-uitgave van het Staples Jr. Singers album! 

Tracks:
01. Get On Board
02. I Know You’re Going
03. I’m Looking For A Man
04. I’m Going To A City
05. Somebody Save Me
06. Trouble Of The World
07. Waiting For The Trumpet To Sound
08. I Feel Good
09. When Do We Get Paid
10. On My Journey Home
11. Too Close
12. Send It On Down
13. I Got A New Home

Website: https://www.luakabop.com/