Review: The Space Age Travellers – Satellite Shuffle

 

The Space Age Travellers - Satellite Shuffle

The Space Age Travellers – Satellite Shuffle
Format: CD / Label: Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De lockdown periode tijdens de Corona pandemie is toch nog ergens goed voor geweest! Dat blijkt uit de vierde release van The Space Age Travellers. Uit frustratie en verveling doordat er geen optredens waren, besloten gitarist B.J. Baartmans (daar is ‘ie weer!), Gerco Aerts (bas) en Sjoerd van Bommel (drums, percussie) een album te nemen met allemaal instrumentale nummers.

Het jazz gehalte op dit album is hoog maar door verschillende jazz stromingen aan te pakken is dat totaal niet storend. Ook het feit dat dit trio hun intieme jazz vermengd met invloeden uit de surf, funk, blues en Spaghetti Western soundtracks draagt bij aan een zeer aangenaam geluid.

De invloed van bands als The Shadows en The Ventures is groot in Cabin Fever. Een loom surf-achtig nummer met zowel hard bijtend als galmend gitaarspel van B.J. Baartmans.

Dan volgt het lui funkende Rundown waarin het gitaargeluid switch van Wes Montgomery naar de harde surfgitaar van Dick Dale. Ook Hank B. Marvin en Bill Frisell worden qua geluid in dit nummer verwerkt. Monk’s Mood klinkt zeer intiem en jazzy/bluesy met een ECM-achtig sfeertje en bluesy slidegitaar.

Charlie’s Pick Up is vervolgens een soepel swingende jazzshuffle met wat blueselementen en een warm intiem geluid. Het geluid van het ECM label keert terug in het zeer warme Satellite Shuffle. Sandology is een luie groover met een lichte samba swing.

Who Framed Roger Flint is een donker suspense surfnummer met hard bijtend gitaarwerk,. In het luchtig skanende The Saturn 3 zit stiekem een “Apache” riff verstopt.

Na het intieme loom groovende Ferrini’s Trap volgt Rewired. Gezien de titel is het niet verwonderlijk dat hier wordt verwezen naar het Jeff Beck album ‘Wired’. Miles Inbetween gaat, loom swingend, de swingende Charlie Christian kant op. Cool swingende jazz dus!

Het laatste nummer is The Waiting, een statig intiem nummer met zowel Bill Frisell trekjes als Flamenco invloeden.

Album nummer vier van The Space Age Travellers is een fraai intiem album geworden, aan te bevelen aan alle gitaarliefhebbers.

Tracks:
01. Cabin Fever
02. Rundown
03. Monk’s Mood
04. Charlie’s Pick Up
05. Satellite Shuffle
06. Sandology
07. Who Framed Roger Flint
08. The Saturn 3
09. Ferrini’s Trap
10. Rewired
11. Miles Inbetween
12. The Waiting

Website: https://www.bjbaartmans.nl/the-space-age-travellers/