Review: The Soul Jacket – K.I.C.K. Radio

 

The Soul Jacket - K.I.C.K. Radio

The Soul Jacket – K.I.C.K. Radio
Format: CD – Digital / Label: Rock CD Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De radio wordt aangezet en al spoedig stemt de Spaanse band The Soul Jacket af op ‘K.I.C.K. Radio’. Een zender, waarop allerlei muzikale stijlen voorbij komen zoals soul, funk, Southern Rock, garagerock, Tex Mex en reggae.

Dit is het zesde album van de band uit Vigo, Galicia, die bestaat uit Mauro Comesaña (drums), Toño López (zang), Jorge Mizer (gitaar), Guillermo Cagliardi (gitaar), Jann Zerega (bas) en Xabier Vieitez (keyboards).

De hoofdmoot op dit album wordt gevormd door de funky nummers. Neem bijvoorbeeld de opener, Gonna Do It,  een sprankelend groovend nummer met ook flink wat ruimte voor een bluesy Southern Rock geluid.

De funky New Orleans-achtige piano van Xabier Vieitez opent Never Did That Before. Een hoekige funkrocker met Black Crowes trekjes dat ineens verspringt naar een psychedelische, haast latin-achtige overgang.

De band blijft maar strooien met muzikale invloeden. Zo is er in het hoekige Scratch My Back sprake van een mix van Meters-achtige funk met country invloeden a la Barefoot Jerry/Area Code 615.

In Getting Good duikt er ineens een vurig rauw garagerock geluid op en in het lui deinende (Fighter Girl) Play The Night Away hangt een jazzy geluid met een Morphine-achtige knorsax. De diversiteit van deze Spaanse band zorgt er echter ook voor dat dit album niet voor de volle 100% overtuigt.

Het zeer korte Tex Mex nummer Bendita Muerte en de UB 40-achtige reggae van El Hombre DE Las Estrellas vallen daarvoor net iets te ver buiten de boot.

Daarentegen is de cover van Mickey Newbury’s Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) , ooit een dikke hit voor Kenny Rogers & The First Edition, een heerlijk intiem groovend nummer. Na de diepe soulballad Just Like A Burning Day wordt de radio keurig weer uitgezet.

Je kan op dit nieuwe album de kwaliteit van The Soul Jacket zeer goed horen. Hopelijk kunnen ze op een volgend album hun neiging om zo divers mogelijk te klinken iets onderdrukken.

Tracks:
01. Gonna Do It
02. Never Did That Before
03. Scratch My Back
04. That’s Right
05. Getting Good
06. We Called Her Mother
07. (Fighter Girl) Play The Night Away
08. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)
09. Bendita Muerte
10. El Hombre De Las Estrellas
11. Just Like A Burning Day

Website: https://www.facebook.com/thesouljacket